nećakinja cara Naruhita

Japanska princeza odriče se titule da bi se udala za građanina, odbit će 1,3 miliona eura

japanska princeza mako – Andrew Milligan PA Images PIXSELL

Par se upoznao tokom jednog studijskog eventa u jednom restoranu u Tokiju. Oboje su u to vrijeme bili studenti

Japanska princeza Mako, nećakinja cara Naruhita, planira se udati za svog dugogodišnjeg dečka Keija Komura do kraja ove godine i planira odbiti isplatu od 1,3 miliona dolara (oko 2,1 milion KM) od japanske vlade, piše The Times.

Japanska vlada tradicionalno isplaćuje žene koje izgube svoj kraljevski status kad se udaju. Princeza Mako odreći će se svojih kraljevskih titula kako bi se udala za Komura jer zakon u Japanu zahtijeva od princeze da napusti carsku porodicu nakon udaje za građanina.

The Times piše i da se princeza planira preseliti u Sjedinjene Američke Države, gdje njen budući suprug namjerava raditi u jednoj advokatskoj firmi u New Yorku.

Par se upoznao tokom jednog studijskog eventa u jednom restoranu u Tokiju. Oboje su u to vrijeme bili studenti na Međunarodnom kršćanskom sveučilištu u Tokiju.

“Prvo me privukao njegov blistavi osmijeh”, rekla je Mako jednom prilikom. Zaručili su se 2013. godine, nakon nekoliko godina veze na daljinu. Naime, Mako je jedno vrijeme provela studirajući u Velikoj Britaniji.