Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jasni znakovi da previše pijete alkohol

Mladi-i-alkohol

Alkohol je u današnjem društvu prihvatljiv način za poticanje socijalne interakcije, no istovremeno i pritajena prijetnja koja može rezultirati ozbiljnom ovisnošću i narušenim zdravljem.

Dr. Bosco Rowland, psiholog sa Deakin University iz Victorije, ističe da dugoročno konzumiranje alkohola ima kratkoročne i dugoročne posljedice na zdravlje pojedinca.

Fizičke povrede, nesreće sa smrtnim slučajem, porodično nasilje i zločin neke su od posljedica koje alkohol najčešće izaziva neposredno nakon konzumacije, dok se alkoholizam na duge staze veže uz cirozu jetre, moždani udar, visok krvni pritisak, bolesti srca i čak 60 različitih vrsta raka.

2009. godine objavljene su smjernice za umjerenu konzumaciju alkohola koja ima minimalan rizik za zdravlje muškaraca i žena. Stručnjaci savjetuju maksimalno dva alkoholna pića dnevno i ne više od četiri alkoholna pića tokom izlaska, a alkohol se uopće ne preporučuje trudnicama i mlađima od 18 godina, budući da je dokazan njegov utjecaj na razvoj mozga.

Osobe koje se teško odvajaju od čaše (ili još gore, boce), one koje posežu za alkoholom ujutro te svi koji su primijetili da im je potrebna sve veća količina pića kako bi postigli isti efekt na dobrom putu da postanu alkoholičari. Isto se odnosi i na sve kojima se dnevni ritam vrti oko alkohola, one koji često razmišljaju o piću, osobe koje nakon opijanja osjećaju krivnju, nekoga su povrijedile ili ih okolina upozorava previše piju – sve su to naime jasni znakovi da bi trebali “usporiti” ili još bolje, posve se riješiti navike ispijanja alkohola.