feng shui

Je li krevet na kojem spavate ispod prozora? Bolje ga pomjerite

parprozor (1)

Spavanje s direktnom izloženošću prozoru može stvoriti niz praktičnih problema koji mogu dovesti do lošeg sna, smanjene vitalnosti i potencijalnih zdravstvenih problema

Dobar san presudan je za dobro zdravlje jer se tokom noći tijelo regenerira i priprema za sljedeći dan. Zbog toga je od velike važnosti odabrati krevet koji će pružati snažnu podršku i zaštitu i imati čvrsto uzglavlje.

Osim dobrog uzglavlja, iza kreveta trebao bi se nalaziti čvrsti zid, a ne prozor. Kada spavamo ispod prozora, naša energija s vremenom slabi jer, prema feng shuiju, nema odgovarajuću podršku i zaštitu. Ukoliko pozicioniranje kreveta na neku drugu lokaciju u sobi nije izvedivo, postoji nekoliko jednostavnih rješenja za ispravljanje navedenog problema.

Prema feng shui filozofiji, uzglavlje kreveta nikada se ne bi trebalo postaviti direktno ispod, paralelno ili direktno preko puta prozora.

Spavanje s direktnom izloženošću prozoru može stvoriti niz praktičnih problema koji mogu dovesti do lošeg sna, smanjene vitalnosti i potencijalnih zdravstvenih problema.

Buka koja dopire izvana u spavaću sobu može dovesti do stresa i ljutnje, a time i negativnog chia, odnosno energije. Onečišćeni vanjski zrak također ima veliku ulogu u kvaliteti sna. Svjetlost koja ulazi u sobu, posebno jaka, može povećati vašu budnost tokom spavanja, čime se remeti vaš prirodni ciklus spavanja i umanjuje mir.

Prema feng shuiju, idealna pozicija za krevet bi bila da je uzglavljem okrenut prema zidu bez prozora kako bi se osigurala čvrsta podloga i što je dalje moguće od prozora i vrata. Krevet se također ne bi trebao nalaziti u ravnini s vratima posebno vratima spavaće sobe (za razliku od vrata ormara ili kupaonice). Ako ne postoji mogućnost da vlastiti krevet pozicionirate bilo gdje osim ispod prozora, negativne učinke ovog rasporeda možete umanjiti pomoću većeg uzglavlja i debelim i teškim zavjesama od prirodnih materijala na prozorima koje će efikasno blokirati svjetlost.

Najbolje uzglavlje kreveta prema feng shuiju je ono izrađeno od masivnog drveta ili s punom presvlakom, visoko je, pričvršćeno na krevet (umjesto na zid) i ima zaobljene stranice i uglove.

Mračna praznina nepokrivenog prozora noću stvara neuravnoteženu Yin energiju u spavaćoj sobi, čime se gubi pozitivna energija. Otkriveni prozori također propuštaju buku i svjetlost koje mogu poremetiti san i potaknuti negativne emocije i chi.

Prozore pokrivajte samo noću, a danju ih rastvorite i propustite hranjivu sunčevu svjetlost i zrak, kao i protok chi-a. Međutim, ako poželite drijemati tokom dana, zatvorite prozor i zavjese kako biste osigurali miran san bez ometajućih sila protoka energije, svjetlosti i buke.