Život i zdravlje

200.000 KM za kilogram

Je li ovo najskuplja hrana na svijetu?

24/10/2020

Bijeli kavijer porodice Grüll može se naći samo u najekskluzivnijim hotelima te u domovima milionera. To ne čudi jer za kilogram treba izdvojiti 100.000 eura, odnosno oko 2000.000 KM...

Želite li impresionirati goste na večeri, poslužite im bijeli kavijar. Tačnije, kavijar sa zlatom od rijetke vrste albino jesetre koji se proizvodi samo na jednom mjestu – u ribljem uzgajalištu porodice Grüll u Austriji.

Proces proizvodnje ovog rijetkog kavijara traje čak 14 do 16 godina. Sam postupak vrlo je kompliciran: ikra se vadi iz ribe, dehidrira, melje, a potom se miješa s jestivim bijelim zlatom od 22 karata kako bi se kreirala luksuzna poslastica.

Bijeli kavijer porodice Grüll može se naći samo u najekskluzivnijim hotelima te u domovima milionera. To ne čudi jer za kilogram treba izdvojiti 100.000 eura, odnosno oko 200.000 KM, što ga čini jednom od najskupljih namirnica na svijetu.

Kavijar od bijele jesetre karakterizira baršunasta tekstura te delikatan puterast okus. Može se kombinirati s različitim namirnicama, ali najbolje ga je probati dobro ohlađenog s tek malo tosta i pokojom kapljicom vrhunske votke.

Kako se proizvodi ovaj rijedak kavijar, pogledajte u priči Great Big Storyja na YouTubeu.

Komentari

Autor: dnevnik.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.