Život i zdravlje

šta tvrdi nauka?

Je li virus oslabio? Jedno je sigurno: Do 80 posto zaraženih neće razviti simptome!

25/06/2020

naučnici su odmah upozorili da nema dokaza da je virus mutirao u manje smrtonosan soj nego su blaže kliničke slike novooboljelih objasnili njihovim manjim virusnim opterećenjem, odnosno manjom količinom virusa koja je ušla u organizam pacijenata.

Je li novi koronavirus SARS-CoV-2 oslabio? Ovo pitanje zadnjih je dana u fokusu brojnih rasprava jer se u razgovorima s liječnicima može čuti da većina novozaraženih ima vrlo blage simptome ili ih uopće ne pokazuje.

Brojni su svjetski mediji objavili izjave nekih italijanskih liječnika koji su na osnovi blaže kliničke slike novooboljelih u odnosu na brojne teške slučajeve Covida-19 u martu i parilu zaključili da virus slabi.

Nema dokaza o mutiranju

Ali, naučnici su odmah upozorili da nema dokaza da je virus mutirao u manje smrtonosan soj nego su blaže kliničke slike novooboljelih objasnili njihovim manjim virusnim opterećenjem, odnosno manjom količinom virusa koja je ušla u organizam pacijenata.

Na ovu temu početkom juna objavljen je i veliki pregledni rad u medicinskom časopisu Annals of Internal Medicine.

– U radu je navedeno da najmanje 40 posto, a čak i više od 80 posto u nekim slučajevima, osoba koje su inficirane SARS-CoV-2 virusom (dakle pozitivne na PCR testu) neće razviti nikakve, ili gotovo nikakve simptome. Ti ljudi neće niti znati da su zaraženi, a vjerovatno će moći prenijeti virus drugima – rekao je za Jutarnji list molekularni biolog dr. Gordan Lauc, redoviti profesor na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu i član Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije koronavirusa Vlade Hrvatske.

– U ovom trenutku nema istraživanja koja bi pokazala da se radi o nekom novom soju virusa koje je manje patogen, tako da se meni osobno čini da se ovdje radi o tipičnoj sezonalnoj prirodi SARS-CoV-2 virusa, tj. da virus tokom ljetnog perioda uzrokuje puno blaži oblik bolesti. Molekularno objašnjenje tog fenomena najvjerovatnije je obnova funkcije mukozne barijere koja je naša prva linija odbrane protiv patogena, a koju suhi zrak u grijanim prostorijama inaktivira i tako olakšava kako infekciju, tako i širenje virusa iz nosa u pluća – naglasio je Lauc.

Analiza genoma

Dr. Oliver Vugrek, molekularni biolog iz Instituta Ruđer Bošković, koji je bio na čelu tima koji je proveo prvu detaljnu analizu genoma virusa SARS-CoV-2 kod nas, smatra da su izjave o slabljenju virusa u Hrvatskoj zasad bez znanstvenog utemeljenja.

– Da bismo mogli dati odgovor na to je li virus oslabio, potrebno je analizirati genom virusa zaraženih osoba i to asimptomatskih što nije učinjeno niti u Hrvatskoj niti Srbiji. Ne vidim da baza podataka GISAID, osim naših sedam kompletnih sekvenci, i po novom pet-šest sekvenci iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, ima dodatnih sekvenci virusa iz naših krajeva. Stoga nemamo naučno utemeljene podatke.

Pretpostavljam da je i na početku epidemije bio isti broj asimptomatskih osoba kao što ih i sada ima. To su rezultati s Islanda pokazali već u trećem mjesecu tako da bi ministra Beroša trebalo podsjetiti na ta istraživanja. Sve su to predizborni spinovi, a zna se tko su velemajstori u spinanju. Virus je s nama kao i na početku, još se nije promijenio na bolje ili gore. Treba pripaziti i dalje, jer s virusom nema pregovora – rekao je dr. Vugrek.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.