Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

šta kažu stručnjaci

Je li voda jedino zdravo piće koje gasi žeđ?

Vjerovali ili ne, postoje pića koja se nalaze na suprotnom kraju spektra i zapravo mogu uzrokovati dehidraciju

Voda je najbolji i najzdraviji način utaživanja žeđi, ali postoji i nekoliko drugih opcija koje možete isprobati kada ste iscrpljeni. Bilo da ste popili previše alkohola ili ste intenzivno trenirali, ne morate posezati isključivo za vodom.

Svjetska zdravstvena organizacija kaže da je za rehidraciju najbolje popiti sve što ima oznaku soli za oralnu rehidraciju – ORS. Riječ je o napicima koji su mješavina elektrolita vode, šećera i soli, objašnjava dijetetičarka Brooke Alpert.

“Takva pića pomažu tijelu da učinkovitije apsorbira elektrolite osmozom, povlačeći vodu izravno u vaše stanice i rehidrirajući vaše tijelo tri puta brže i učinkovitije od same vode”, pojasnila je.

I dok je voda doista najlakši i najzdraviji način da sačuvate hidrataciju, okretanje ORS napicima je dobro kada ste posebno iscrpljeni.

Alpert napominje da možete pijuckati i običnu kokosovu vodu, ali je treba upariti sa slanim zalogajem, primjerice orašastim plodovima.

“Tako ćete nadomjestiti natrij koji joj nedostaje”, ističe.

Vjerovali ili ne, postoje pića koja se nalaze na suprotnom kraju spektra i zapravo mogu uzrokovati dehidraciju, piše Living. To su sva pića s viškom dodanih šećera, bojilima i kofeinom. To uključuje gazirana, energetska i sportska pića, a nije dobro ni pretjerivati s kafom i kofeinom.