Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Život i zdravlje

Je li vrijeme da date otkaz? Evo vam jednostavan test

23/01/2018

Kada je trenutak za davanje otkaza na poslu – ili bih možda trebao/la samo ostati na ovoj poziciji zauvijek, pitanje je koje je barem jednom prošlo kroz glavu svakome ko je ikad bio zaposlen.

Plaća vam je odlična, ali vam je zaista dosadno? Niste sretni, ali imate sve uslove zbog kojih biste trebali biti zadovoljni? Patty McCord, bivša zaposlenica Netflixa koja sad vodi svoju kompaniju za savjetovanje, pronašla je način kako pronaći pravi odgovor na pitanje – ostati ili otići s posla?

Ona je u svojoj knjizi Powerful: Building a Culture of Freedom and Responsibility predstavila algoritam pomoću kojeg šefovi mogu razlučiti je li potencijalni zaposlenik prava osoba za njihovu kompaniju. Zaposlenici mogu iskoristiti isti princip za odlučivanje o tome je li došlo vrijeme da krenu dalje.

Pitanje koje sebi morate postaviti jest: Je li to nešto što volite raditi, jeste li u tome izvanredno dobri te je li to nešto u čemu je potreban neko ko je zaista izvrstan?

McCord je iznijela i tri moguća scenarija, odnosno outputa algoritma:

1. Mogli biste raditi mnogo više toga i postoje stvari oko kojih ste zaista strastveni, no vašu kompaniju jednostavno nije briga.

2. Imate posao koji možete raditi, ali ga jednostavno ne volite.

3. Radite jako puno svakog dana, a jednostavno znate da to ništa ne znači.

Ako vam ijedan od ovih scenarija zvuči poznato, moglo bi biti vrijeme da napustite svoje trenutno radno mjesto.

Ipak, McCord priznaje da je problematični dio donošenja takve odluke na ovakav način taj što se okolnosti u vašim životima stalno mijenjaju. Primjerice, u počecima karijere možda želite raditi od 0 do 24 na nečemu oko čega ste zaista strastveni. No, kako starite možda vam bitnije postaju neke druge stvari poput porodice ili prijatelja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.