Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Napravili istraživanje

Jedan blizanac je bio na mesnoj dijeti, a drugi na veganskoj: Evo kakve su rezultate ostvarili

Foto: Instagram/Ioan Gruffudd
Blizanci Hugo i Ross

Uz propisanu prehranu, blizanci su morali raditi treninge izdržljivosti pet do šest puta sedmično. Obojica su jela isti broj kalorija, a hrana im se razlikovala u sastavu

Blizanci Hugo i Ross Turner odlučili su napraviti istraživanje na svojim tijelima, odnosno kako se ono mijenja s obzirom na prehranu. Dvanaest sedmica Hugo (lijevo na fotografijama) jeo je samo vegansku hranu i pridržavao se veganske dijete, dok je njegov brat Ross jeo svu hranu s velikom količinom mesa, kako bi ustanovili razliku, prenosi 24sata.hr.

U tom ‘eksperimentu’ pomogli su im naučnici sa univerziteta King’s College u Londonu, koji su pratili njihovu težinu, holesterol, tjelesnu masnoću i ostalo. Budući da su Hugo i Ross identični blizanci, idealni su za istraživanje kako različite prehrane utječu na tijelo. Nadalje, uz propisanu prehranu, morali su raditi treninge izdržljivosti pet do šest puta sedmično, kako bi se pripremili za buduće ekspedicije.

Pozitivne i negativne posljedice

Obojica su jela isti broj kalorija, ali im se hrana razlikovala u sastavu. Nakon 12 sedmica veganske dijete, Hugov holesterol se smanjio te je on imao više energije koja nije padala tokom dana jer mu nivo šećera u krvi nije toliko padao kao prije.

Također, njegov mentalni fokus bio je mnogo bolji, ali postajale su i određene negativne posljedice. Naime, iz njemu nepoznatog razloga, izgubio je libido, ali napomenuo je da se to može razlikovati od osobe do osobe.

Ross, koji je istraživanje započeo sa 79 kilograma i 13 posto masnoće i pridržavao se mesne prehrane, dobio je četiri kilograma mišića i gotovo dva kilograma masnoće, što je povećalo postotak njegove masnoće na 15 posto te je istraživanje završio s težinom od 85 kilograma. Nivo holesterola ostao mu je isti tokom cijelog istraživanja.

Blizanci su na kraju zaključili da žele provesti duže istraživanje kako bi dobili tačnije rezultate. Želja im je da njihovo istraživanje traje barem šest mjeseci pa sve do godine dana.

Naučnici su također prikupili fekalne uzorke prije i nakon istraživanja te otkrili kako su Hugovi mikrobiomi bolje štitili od hroničnih bolesti kao što su pretilost i dijabetes tipa 2, što dokazuje da veganska prehrana pogoduje održavanju zdravog mikrobioma. No i kod Rossa su uočeni učinci na mikroorganizme koji su se malo promijenili, piše Bored Panda.