Istraživanje pokazalo

Jedan simptom specifičan je za koronu i razlikuje se od simptoma gripe

Coronavirus_Car_Testing_1200x628-facebook-1200×628

Glavni simptomi su visoka temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa

Gubitak osjeta mirisa koji može pratiti koronavirus jedinstven je i drukčiji od onoga što su iskusili ljudi s teškom prehladom ili gripom, kažu evropski istraživači koji su proučavali iskustva pacijenata.

Kad pacijent s covidom-19 izgubi osjet mirisa, onda je to obično iznenadno i ozbiljno. A uglavnom nemaju problema s curenjem ili začepljenim nosom, većina ljudi s koronavirusom i dalje može slobodno disati. Ono što takve pacijente izdvaja je i istinski gubitak okusa, piše BBC.

Ne radi se o tome da je njihovo osjetilo okusa na neki način oslabljeno zato što nemaju osjet mirisa, objavili su istraživači u časopisu Rhinology. Pacijenti s koronavirusom koji su izgubili okus zaista ne mogu razlikovati gorko i slatko. Stručnjaci sumnjaju da se to događa zato što pandemijski virus napada živčane stanice izravno uključene u osjet mirisa i okusa.

Glavni simptomi koronavirusa su visoka temperatura, novi i kontinuirani kašalj, gubitak mirisa ili okusa. Svako s ovim simptomima trebao bi se samoizolirati i dogovoriti test kako bi provjerio ima li virus. Članovi kućanstva također se trebaju izolirati kako bi se spriječilo moguće širenje.

Vodeći istraživač ove studije, prof. Carl Philpott sa Univerziteta East Anglia, proveo je testove mirisa i okusa na 30 dobrovoljaca, 10 s covidom-19, 10 s teškom prehladom i 10 zdravih osoba bez prehlade ili gripe. Gubitak mirisa kod pacijenata s covidom-19 bio je znatno izraženiji. Oni su lošije identificirali mirise i nisu bili uopće u stanju razlikovati gorke od slatkih okusa.

Prof. Philpott, koji surađuje s humanitarnom organizacijom Fifth Sense, usmjerenom na pomoć ljudima s poremećajima mirisa i okusa, kaže: “Zaista postoje značajke koje razlikuju koronavirus od drugih respiratornih virusa. Ovo je vrlo zanimljivo zato što se testovi mirisa i okusa mogu koristiti kako bi se pacijente s covidom-19 razlikovalo od osoba s običnom prehladom i gripom.”

Dodao je i kako ljudi mogu i sami kod kuće testirati svoja osjetila mirisa i okusa, koristeći proizvode kao što su kafa, češnjak, naranča, limun i šećer. Philpott je naglasio da su dijagnostički testovi briseva nosa i grla i dalje neophodni ako neko sumnja da ima koronavirus. Osjet mirisa i okusa vraća se u roku od nekoliko tjedana kod većine ljudi koji se oporave od koronavirusa.

Profesor Andrew Lane stručnjak je za probleme nosa i sinusa na američkom Univerzitetu Johns Hopkins. Zajedno sa saradnicima proučavao je uzorke tkiva sa stražnje strane nosa kako bi shvatio kako koronavirus može izazvati gubitak mirisa i svoja otkrića objavio je u časopisu European Respiratory Journal.

Pronašli su iznimno visoke razine enzima koji su prisutni samo u području nosa zaduženom za miris. Smatra se da je taj enzim, nazvan ACE-2, ulazna točka koja omogućava koronavirusu da uđe u stanice tijela i izazove infekciju. Nos je jedno od mjesta na kojima virus SARS-CoV-2 ulazi u tijelo.

“Sada provodimo više eksperimenata u laboratoriju kako bismo vidjeli može li virus doista koristiti ove stanice za ulazak i infekciju tijela. Ako je to slučaj, možda bismo se mogli boriti protiv infekcije antivirusnim terapijama koje se uzimaju izravno kroz nos”, rekao je prof. Lane za BBC.