Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

daintree

Jedna od najstarijih prašuma svijeta vraćena tradicionalnim vlasnicima

prašuma

Daintree je jedna od najstarijih prašuma na svijetu, za koju je procijenjeno da je stara više od 130 miliona godina, i u blizini je Velikog koraljnog grebena

Prašuma Daintree koja se nalazi na popisu svjetske baštine UNESCO-a jedan je od četiri nacionalna parka koja će biti vraćena tradicionalnim vlasnicima, lokalnoj domorodačkoj grupi Kuku Yalanji, u sporazumu koji je u srijedu potpisan s australskom državnom vladom.

Više od 160.000 hektara zemljišta u sjevernoj državi Queensland, koje se proteže od Daintree, sjeverno od Port Douglasa, južno od Cooktowna, zajednički će se upravljati prije nego što se u potpunosti preda autohtonom naroda Kuku Yalanji, piše AP.

Sporazum su potpisali ministri u vladi i predstavnici naroda Kuku Yalanji na svečanosti u Bloomfieldu, sjeverno od autohtone zajednice Wujal Wujal.

Daintree je jedna od najstarijih prašuma na svijetu, za koju je procijenjeno da je stara više od 130 miliona godina, i u blizini je Velikog koraljnog grebena.

Nacionalnim parkovima Daintree, Ngalba-bulal, Kalkajaka i Hope Islands sada će zajednički upravljati tradicionalni vlasnici i državna vlada Queenslanda, a bit će napravljen i novi prirodni rezervat.

– Kultura Kuku Yalanjij naroda jedna je od najstarijih svjetskih živih kultura i ovim ugovorom priznaje se njihovo pravo na posjedovanje i upravljanje svojom zemljom, na zaštitu svoje kulture i dijeljenje s posjetiteljima – rekla je ministrica okoliša Meaghan Scanlon.