španija

Jedna od prvih zemalja u svijetu koja pokreće četverodnevnu radnu sedmicu

Prednosti ovog modela su povećanje produktivnosti, poboljšanje mentalnog zdravlja radnika i borba protiv klimatskih promjena

Španija bi mogla postati jedna od prvih zemalja na svijetu koja će isprobati četverodnevnu radnu sedmicu. Vlada je pristala pokrenuti pilot projekt za zainteresirane kompanije. Stranka Más País objavila je da je vlada prihvatila njen prijedlog.

“S četverodnevnom radnom sedmicom (32 sata) započinjemo s pravom raspodjelom našeg vremena”, objavio je Iñigo Errejón iz Más Paísa na Twitteru.

Takvu organizaciju rada već su razmatrali Novi Zeland i Njemačka ali i brojne druge države. Prednosti ovog modela su povećanje produktivnosti, poboljšanje mentalnog zdravlja radnika i borba protiv klimatskih promjena.

“Španija je jedna od zemalja u kojoj radnici rade više sati od evropskog prosjeka. Ali nismo među najproduktivnijim zemljama”, rekao je Errejón, piše Guardian.

Iako još treba odraditi niz razgovora s vladom trogodišnji projekt vrijedan je 50 miliona eura a firmama će omogućiti prijelazni period.

Na primjer, troškovi naleta kompanije u četverodnevnu radnu sedmicu mogli bi se pokriti na 100 posto prve godine, 50 posto druge godine i 33 posto treće godine.

“S ovim brojkama računamo da bismo mogli pokriti oko 200 kompanija, s ukupno negdje od 3.000 do 6.000 radnika”, rekao je Héctor Tejero iz Más Paísa.

Stranka je predložila da se organiziraju i stručnjaci koji bi sve pratili, uključujući predstavnike vlade, radničkih sindikata i poslovnih lobija – koji će također pomoći u analizi rezultata.

Razvoj ovog eksperimenta sigurno će se pratiti širom svijeta.