Život i zdravlje

Jednostavni trikovi kojim ćete zagrijati dom po velikim hladnoćama

26/02/2018

Zima je pokazala svoje pravo lice, a ono što mnoge brine su računi za grijanje koji će tek uslijediti. Dakako, to ne znači da morate u vlastitom domu sjediti sa šalom, kapom i rukavicama.

Budući da zbog režija mnoge porodice muku muče s mjesečnim budžetom, nije naodmet isprobati nekoliko jednostavnih i besplatnih trikova s kojima ćete uspjeti uštedjeti.

Stavite tepihe na podove
Čini se vrlo jednostavno, zar ne? Tepisi nisu važni samo zbog uređenja interijera, već i zbog zadržavanja topline. Prilikom grijanja stambenog prostora oko 10 posto topline odlazi na podove, stoga tepisi imaju jako važnu ulogu u održavanju i zadržavanju topline u sobi. Osim tepiha, vrlo su korisne dodatne staze koje također učinkovito čuvaju toplinu u vašem domu.

Trake za vrata i prozore
Toplina najlakše izlazi iz kuće kroz prozore i vrata. Tako na štokove i okvire prozora možete staviti zaštitne trake da bolje prianjaju uz vrata i prozore. Pod vrata i ispod prozora stavite deku ili sličnu zaštitu ako osjećate da propuštaju ili puše zrak kroz njih. Mnogi imaju naviku držati otvorene prozore napola, ali time zapravo griju i ulicu. Prozračite prostoriju nekoliko puta dnevno po nekoliko minuta, a ostatak dana neka prozori budu zatvoreni.

Zatvarajte sobe koje ne koristite
Zatvarate li vrata, to neće samo spriječiti odlazak topline iz zagrijanih prostorija, već i dolazak hladnoće iz onih koje ne koristite, pa će sobe dulje vrijeme biti toplije.

Folija iza radijatora
Ovo je doista dobro poznat savjet: stavite komade folije iza radijatora pa će on odašiljati toplinu prema unutrašnjosti prostorije. Budući da je iza radijatora, neće se vidjeti – ako vas brine estetski aspekt.

Razmještaj namještaja
Sjedeće garniture odmaknite od prozora jer je taj dio sobe hladniji, a isto vrijedi za vanjske zidove. Također pripazite da ne naslanjate namještaj na radijatore. Ispred i oko radijatora ne bi se ništa trebalo nalaziti, tako da neometano mogu širiti toplinu.

Zaštitnici za vrata
Oni se najčešće koriste protiv propuha jer se polegnu na parket ili pločice ispred vrata, ali su i odličan izolator.

Deblje zavjese
Također možete zamijeniti tanke ili zavjese od rupičastih materijala termalnima. One su napravljene od debljih tkanina tako da ne propuštaju hladan zrak. Skuplje su, ali s vremenom ćete uštedjeti na računima za grijanje jer sprečavaju gubljenje topline iz prostorije za 25 posto.

Iskoristite pećnicu
Svi imamo običaj zatvoriti vrata pećnice nakon što ispečemo npr. ukusan kolač, ali tokom zime može se napraviti iznimka jer će topao zrak dodatno zagrijati prostor.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.