Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jeste li čuli za smrtonosni seks? Da, postoji i takav

par ljubav

“Partnericama kažem da sam HIV negativan, ali ustvari ne znam je li to istina”, riječi su mladića u ranim 20-ima, kojeg ćemo prozvati Adam, a koji je u poligamnoj vezi te ne vjeruje u korištenje prezervativa.

On priznaje da se nikad nije testirao ni na jednu spolno prenosivu bolest, ali ističe i da ne želi nikoga prevariti. “Pročitao sam da kad bih imao HIV, otkrio bi simptome unutar nekoliko mjeseci.”

U ekstremnim slučajevima, postoje i muškarci koji će se namjerno upuštati u seks bez zaštite s osobama za koje znaju da su HIV pozitivne ili da imaju neke spolno prenosive bolesti. Nekima je na taj način sam čin seksa puno uzbudljiviji, dok su istodobno uvjereni da su nekim čudom zaštićeni od infekcije

Visokorizično seksualno ponašanje uključuje nezaštićene spolne aktivnosti ili seks s više partnera, pogotovo ako se ti partneri upuštaju u rizičan seks ili koriste intravenozno narkotike.

Gotovo svi muškarci koji su dovoljno odvažni za ovakvo ponašanje shvaćaju da bi trebali poduzeti određene korake kako bi smanjili rizik, ali rijetko to čine. Uz to, nekima visokorizične seksualne aktivnosti predstavljaju dio stila života, te se ponose time što čine. A iako je njihov odabir većini šokantan, ako ih poslušate, možete naći opravdanja tj. razumjeti njihovo ponašanje.

Mnogi čimbenici utječu na to da se osoba odluči za nezaštićeni seks s nemonogamnim partnerom. Neki muškarci tako tvrde da im prezervativi smanjuju užitak i to do te mjere da bi radije sami masturbirali nego u paru koristili kondome.

Isto tako, ako impulzivnost i priliku pomiješate s drogama i alkoholom, jasno je kako osoba može bez puno muke biti oslabljenih inhibicija pri donošenju odluka.

Također, što je veći broj rizičnih seksualnih partnera, bez ikakvih vidljivih posljedica, to se lakše uljuljkati u lažno samopouzdanje da ste neododirljivi. Muškarci koji se testiraju, nakon svakog novog negativnog nalaza sve su uvjereniji u svoju imunost, dok se samopouzdanje kod onih koji se ne testiraju pojačava na osnovi činjenice da ne uočavaju nikakve vidljive simptome.

“Ako nekome vjerujem, i čine mi se ‘čistima’, pristajem na sve”, kaže muškarac kojem ‘čistoću’ partnera određuje prvi dojam, ali se i nada da bi mu osoba s kojom spava priznala da postoje bilo kakve bitne informacije koje bi trebao znati. “Možete znati je li sve u redu kad vidite osobu. Ako vidite da nešto ne valja, jednostavno to ne dirate”, objašnjava on naivno.

Uprkos tome što je učio osnove sigurnog seksa u školi, on je prilično neuk, kao i većina muškaraca koji se upuštaju u ovakve avanture.

Kad im je rečeno da osobe koje imaju spolno prenosive bolesti, pa čak i HIV, uopće ne moraju pokazivati nikakve simptome, pa bez testiranja oni ne mogu znati jesu li zaraženi, svi ostaju u potpunom šoku.

Savjet-za-sjajan-seks

No postoji i druga kategorija. Jedan muškarac tako priča da redovito odlazi u seks klubove u kojima ne koristi zaštitu, iako partnere prvi i posljednji put često vidi upravo tom jednom prilikom. Nikad nije išao na testiranje i ne planira to učiniti ni u bližoj budućnosti. “Seks mi je najvažnija stvar na svijetu. Živim za danas i ako umrem, umrijet ću.”

Jedan njegov istomišljenik s ponosom ističe da ima raznolik seksualni život i da je otvoren prema svemu što će probati bar jednom. Procjenjuje da je dosad spavao s 500-injak ljudi, od kojih je većinu upoznao u klubovima i barovima. “Ponekad sanjam o tome da sam se zarazio HIV-om, jer bih se tako mogao seksati sa svima i ne bi trebao brinuti ni o čemu.”

On priznaje i da se često upušta u nezaštićene spolne odnose sa seksualnim radnicama, pogotovo kad je drogiran, jer ne vidi smisla u tome da plaća za seks ako u njemu ne može u potpunosti uživati.

U ekstremnim slučajevima, postoje i muškarci koji će se namjerno upuštati u seks bez zaštite s osobama za koje znaju da su HIV pozitivne ili da imaju neke spolno prenosive bolesti. Nekima je na taj način sam čin seksa puno uzbudljiviji, dok su istodobno uvjereni da su nekim čudom zaštićeni od infekcije.

Visokorizično seksualno ponašanje uključuje nezaštićene spolne aktivnosti ili seks s više partnera, pogotovo ako se ti partneri upuštaju u rizičan seks ili koriste intravenozno narkotike

Mnogi također smatraju da će njihov primarni partner, koji možda je a možda i nije svjestan seksualnih eskapada svojeg partnera, također nekim čudom biti zaštićen od ikakvih infekcija.

Većinu muškaraca puno više zabrinjava mogućnost neplanirane trudnoće, od dobivanja infekcija koje bi mogle negativno utjecati na njihovo zdravlje ili plodnost.

Tako Adam, s početka priče, priznaje da je odnedavno počeo koristiti prezervative u svojoj dugogodišnjoj vezi. Razlog? Ne to što bi djevojku mogao zaraziti s nečim, budući da juri okolo bez ikakve zaštite, nego zato što mu je ona nedavno rekla da ako ostane trudna, planira zadržati dijete, piše Independent.