zdrava ishrana

Jeste li ukiselili kupus? Pet razloga zašto biste trebali

kiseli kupus
FOTO: prvozdravlje.com

Probiotici iz kiselog kupusa pomažu u održavanju zdrave sluznice probavnog sistema

Kiseli kupus u je zapravo fermentirani kupus, a smatra se da taj recept potiče još iz drevne Kine, prije više od dvije hiljade godina. Proces fermentacije pokreće rast korisnih bakterijskih probiotika koje kiseli kupus čine tako zdravom hranom, piše Prvo zdravlje.

Ako kupujete kiseli kupus u prodavnici, morate biti svjesni da su mnogi takvi proizvodi pasterizirani. Time im se produžava vijek trajanja, ali i ubijaju korisne bakterije. Potražite nepasterizirane proizvode koje treba čuvati ohlađene, ili jednostavno ukiselite sebi kupus za zimnice.

U nastavku, saznajte koje zdravstvene prednosti ima kiseli kupus.

1. Izvor korisnih nutrijenata

Kiseli kupus je dobar izvor vlakana, kao i vitamina i minerala, a kao fermentirana hrana potiče rast korisnih bakterija koje su važne za zdravu probavu. Kiseli kupus sadrži enzime koji pomažu tijelu da razgradi hranu na manje i lakše probavljive molekule, što nam zauzvrat pomaže da apsorbiramo više njegovih hranjivih tvari.

Kiseli kupus je izvor soli – to je zato što slana sredina potiče rast korisnih laktobacila, dok istovremeno inhibira vrste bakterija koje bi dovele do kvarenja i propadanja. Zbog sadržaja soli, pacijenti koji boluju od hipertenzije trebaju izbjegavati konzumirati previše kiselog kupusa.

2. Može podržati imuni sistem

Probiotici iz kiselog kupusa pomažu u održavanju zdrave sluznice probavnog sistema. Zdrava crijevna sluznica očuvanog integriteta sprečava da neželjene tvari ili toksini „procure“ u vaše tijelo i na taj način izazovu imunološki odgovor. Te iste bakterije, također, mogu podržati vaša prirodna antitijela i smanjiti rizik od infekcija. Osim što je izvor probiotika, kiseli kupus obezbjeđuje vitamin C i željezo, hranjive materije za koje se zna da podržavaju jači imuni odgovor.

3. Može podržati zdravlje srca

Kako je kiseli kupus bogat vlaknima i izvor korisnih probiotičkih bakterija, to ga čini korisnim za balansiranje nivoa holesterola. Kupus je dobar izvor kalija koji može podstaći snižavanje krvnog pritiska. Kiseli kupus je također izvor vitamina K2 koji pomaže u sprečavanju nakupljanja naslaga kalcija u arterijama, mogućeg uzroka ateroskleroze.

4. Može poboljšati raspoloženje i ponašanje

Rad crijeva utiče na naše raspoloženje i ponašanje i čini se da fermentirana hrana, poput kiselog kupusa, može igrati važnu ulogu. Određeni sojevi probiotičkih bakterija koje se uobičajeno nalaze u fermentiranoj hrani, uključujući Lactobacillis helveticus i Bifidobacteria longum, mogu pozitivno djelovati na simptome anksioznosti i depresije. Oni to čine poticanjem zdravije ravnoteže u crijevima i proizvodnjom spojeva zvanih kratkolančane masne kiseline koje pomažu u smanjenju upale, smanjenom stvaranju upalnih spojeva i kreiranju zdravijeg crijevnog okruženja.

5. Može smanjiti rizik od raka

Bogat jedinjenjima poput sulforafana, kupus je punovrijedno povrće koje obavezno trebate uvrstiti u svoju redovnu ishranu. Korisne fitohemikalije u kiselom kupusu sprečavaju oksidativna oštećenja i vjerovatno štite od razvoja nekih vrsta raka, uključujući kolorektalni karcinom.