Jesu li za razorni uragan Irma krivi Rusi?

irma

Jedan broj javnih ličnosti u SAD i neki mediji vjeruju da su Rusi krivi i za superoluje koje u posljednje vrijeme pogađaju Ameriku, navodi britanski list “Daily Mail”.

Tokom posljednje tri sedmice dva razorna uragana pogodila su SAD – “Harvey” je divljao u Teksasu, a “Irma” na “Floridi”.

“Možda su to opet Rusi?” – sasvim ozbiljno se pitaju Amerikanci u televizijskim emisijama.

Prema mišljenju nekih teoretičara zavjera, Rusija je možda odgovorna i za uragan “Katrinu” u Luizijani?

Postoje i teorije prema kojima ni Amerika nije sasvim nevina u toj priči, pa neki tvrde da su SAD odgovorne za 30 godina suše u Iranu ili za ovogodišnje hladno ljeto u Rusiji.

Međutim, navodi “Ruski vjesnik”, ne postoje niti su kada postojali pouzdani podaci o tome da je SSSR posjedovao klimatsko oružje ili da ga Rusija sada posjeduje.

Ali, u SSSR-u i SAD su postojali projekti, koji su manje-više poznati.

Jedna od prvih stanica za proučavanje gornjih slojeva atmosfere, jonosfere, pojavila se tokom pedesetih godina 20. vijeka u gradu Zmijevu, blizu Harkova, na teritoriji današnje Ukrajine.

Na istom principu zasniva se američki program HAARP na Aljasci, kome neki pripisuju odgovornost za potrese i druge kataklizme u cijelom svijetu.

Međutim, naučnici odbacuju teorije o namještenim olujama.

Saradnici Instituta za fiziku i atmosferu Ruske akademije nauka navode da je “nemoguće promijeniti vremenske prilike u jednom dijelu Zemlje bez promjene stanja atmosfere na cijeloj Zemlji”.

Prema tome, ideja klimatskog oružja je sumnjiva, jer se njegovi efekti mogu vratiti kao bumerang.