Život i zdravlje

Johnson & Johnson mora platiti 4,7 milijardi odštete ženama oboljelim od raka

13/07/2018

Američki sud odredio je proizvođaču higijenskih potrepština i lijekova Johnson & Johnson (J&J) da plati 4,7 milijarde dolara odštete 22 žene koje su tvrdile da su zbog upotrebe njegovih proizvoda od talka oboljele od raka jajnika.

Porota u američkoj saveznoj državi Missouri presudila je da kompanija mora platiti početnu naknadu od 550 miliona dolara, dodavši povrh toga i 4,1 milijardu dolara odštete, izvijestio je u petak BBC.

Tokom šest sedmica suđenja žene i njihove porodice svjedočile su da su oboljele od raka jajnika nakon što su desetljećima koristile puder za bebe i ostale proizvode od talka.

Njihovi advokati tvrdili su da su u kompaniji još od 1970-ih godina znali da je njihov talk zagađen azbestom ali nisu upozorili potrošače o rizicima. U J&J-u pobijali su te tvrdnje, naglašavajući da njihovi proizvodi ne sadrže azbest i da ne uzrokuju rak.

Talk je mineral i katkad se u tlu može naći u blizini azbesta, napominje BBC.

Iz farmaceutskog su diva isticali i da je nekoliko istraživanja pokazalo da je talk siguran, naglašavajući da je presuda proizvod “u osnovi nepravednog postupka”. Izrazili su razočaranje presudom i najavili žalbu.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) naručila je istraživanje raznih uzoraka talka, uključujući J&J-ev. Istraživanje je provedeno od 2009. do 2010. godine i azbest nije pronađen ni u jednom uzroku, piše BBC.

Tužitelj je kazao sudu u Missouriju da su FDA i J&J koristili pogrešnu metodu ispitivanja. Ukupni iznos odštete od 4,7 milijardi dolara najviši je u postupcima s kojima se J&J suočava s tvrdnjama da su njegovi proizvodi prouzročili rak.

Prošle je godine porota u američkoj saveznoj državi Kaliforniji odredila odštetu od 417 milijuna dolara ženi koja je tvrdila da je oboljela od raka jajnika nakon korištenja J&J-jevih proizvoda, uključujući puder za bebe. Naknadno je sudac poništio tu presudu.

Trenutno se protiv farmaceutskog diva vodi devet hiljada sudskih postupaka vezano za njegov poznati puder za bebe, napominje BBC.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.