Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

čeka se odgovor vlasti

Johnson & Johnson zatražio upotrebnu dozvolu za anticovid vakcine u Japanu

Zahtjev japanskom Ministarstvu zdravstva je predala kompanija ”Janssen Pharmaceutical” koja će i voditi proces distribucije Johnson & Johnson vakcina u Japanu

Američka kompanija Johnson & Johnson podnijela je zahtjev za izdavanje dozvole za upotrebu njene vakcine protiv koronavirusa u Japanu, javlja Anadolu Agency (AA).

Zahtjev japanskom Ministarstvu zdravstva je predala kompanija ”Janssen Pharmaceutical” koja će i voditi proces distribucije Johnson & Johnson vakcina u Japanu.

Prvi sekretar kabineta japanske vlade Kato Katsunobu izjavio je da bi proces izdavanja dozvole za korištenje Johnson & Johnson vakcina trebao biti što prije okončan kako bi se imunizacija obogatila novom ponudom na tržištu.

Kompanija Johnson & Johnson još uvijek nije pregovarala s japanskom vladom pa bi i u slučaju hitrog izdavanja upotrebne dozvole prve vakcine te kompanije u Japan mogle stići naredne godine.

Japanske vlasti su u februaru odobrile upotrebu vakcine Pfizer/BioNTech, a prošle sedmice je odobrena i upotreba vakcina Moderna i AstraZeneca.

Vlada Japana do sada je naručila 194 miliona doza Pfizer vakcine, 120 miliona doza AstraZenece i 50 miliona doza vakcine od kompanije Moderna.