Britanski premijer

Johnson: Žabac Kermit je pogriješio, a bio je i nepotrebno grub prema Miss Piggy

Britanski premijer je naglasio da treba zasaditi više stabala i oslanjati se na energiju vjetra

Britanski premijer Boris Johnson unio je i humor u svom govoru pred Generalnom skupštinom UN u kojem apeluje za veće napore u borbi protiv klimatskih promjena.

“Imamo veliku moć da mijenjamo stvari – ili da ih poboljšamo, da se spasimo. Kada je žabac Kermit pjevao `Nije lako biti zelen` da znate da je pogriješio. To nije samo lako već i unosno i treba biti zelen. Bez obzira na to što je, prema mom mišljenju, nepotrebno bio grub prema Miss Piggy”, rekao je Johnson.

Britanski premijer je naglasio da treba zasaditi više stabala i oslanjati se na energiju vjetra.

On je ukazao i na to da su postavljene “divne šume” turbina za vjetar na potopljenim prerijama Doggerlanda između Britanije i Holandije. Doggerland je povezivao Britaniju sa kopnenim dijelom Evrope prije nego što je taj dio nestao pod vodom usljed rasta nivoa mora prije više hiljada godina.

Johnson je iskoristio i svoj govor da bi zahvalio kineskom predsjedniku Xi Jinpingu jer je najavio da Kina više neće finansirati gradnju termoelektrana u inostranstvu i pohvalio je američkog predsjednika Jospeha Bidena zbog obećanja više milijardi dolara za borbu protiv klimatskih promjena.

Britanski premijer je pred konferenciju o klimi u Glasgowu u novembru izrazio nadu da će to biti poput rođendanske zabave povodom 16. rođendana i da će “svijet tada donijeti odluku da odraste”.