Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

NASA

Jones: Imamo 25 godina da sletimo na crvenu planetu

astronaut

Nasina sonda će 26. novembra sletjeti na Mars. Riječ je o misiji vrijednoj 993 miliona dolara, a cilj je prikupljanje informacija o uslovima na Crvenoj planeti.

NASA očekuje da će za 25 godina prva ljudska posada sletjeti na Mars i da će do tada biti riješeni problemi koji sada onemogućavaju let na Crvenu planetu.

Među problemima koji prijete zdravlju astronauta na tom dugom svemirskom letu su – smrtonosna radijacija, mogući gubitak vida i atrofija kostiju.

Tom Jones, koji je bivši astronaut, a sada NASA-in službenik, ističe da će, prema naučnim procjenama, ti problemi biti riješeni u naredne dvije decenije.

Mars je udaljen 225 miliona kilometara od Zemlje. Sa današnjom raketnom tehnologijom, astronautima do Marsa treba devet mjeseci leta.

Ali, cijena dugog leta mogla bi biti velika.

Naučnici strahuju da bi predug boravak u bestežinskom stanju mogao da izazove nepopravljivu štetu na krvnim sudovima mrežnjače i mogući gubitak vida.

Druga posljedica može biti gubitak kalcijuma i koštane mase.

Naučnici vjeruju da će drastično brži svemirski brodovi uticati na znatno smanjenje ovih rizika jer će putovanja biti skraćena.

Jones smatra da bi rakete na nuklearni pogon mogle da budu dodatna korist u proizvodnji struje na letovima.

“Ako počnemo sada, za 25 godina mogli bismo imati tehnologiju koja će nam pomoći i zaštititi nas od posljedica dugog putovanja na Mars”, ističe on.

Astronauti bi na letu do Marsa primili toliku količinu radijacije, koliku ne bi smjeli primiti u cijeloj karijeri.

“Još nemamo rješenja u zaštiti od svemirskog zračenja”, priznaje Jones.

Zato je prioritet izgradnja bržeg svemirskog broda koji može preživjeti težak ulazak u Marsovu atmosferu i dovoljno dobro sletjeti.

Taj brod mora imati i tehniku koja će omogućiti da ljudi uzlete sa Marsove površine i vrate se na Zemlju.

NASA-ina sonda će 26. novembra sletjeti na Mars. Riječ je o misiji vrijednoj 993 miliona dolara, a cilj je prikupljanje informacija o uslovima na Crvenoj planeti.

Tokom 2020. godine još jedan Nasin rover stići će na Mars i pokušati da utvrdi “gostoljubivost” tamošnje okoline, a potražiće i znakove života i procijeniti prirodne resurse i rizike budućih ljudskih istraživanja.

Neki stručnjaci smatraju da su nova istraživanja Mjeseca ključna za misije na Mars, jer bi astronauti na Zemljinom prirodnom satelitu mogli da nauče da primjenjuju tehnologije koje će im biti potrebne na Crvenoj planeti, navode naučni portali.