Moderna

Još jedna kompanija uskoro objavljuje podatke u učinkovitosti vakcine protiv covida-19

vakcina

Moderna Inc saopćila je u srijedu da ima dovoljno podataka za prvu privremenu analizu kasne faze ispitivanja eksperimentalne vakcine protiv covida-19, što bi trebalo pomoći u utvrđivanju njene učinkovitosti

Iz Moderne su rekli da pripremaju informacije za predaju nezavisnom odboru za nadzor sigurnosti podataka koji će razmotriti rezultate i dati preporuke. Nisu rekli kada planiraju objaviti podatke o učinkovitosti.

Kompanija je u saopćenju istakla kako je zabilježila značajan porast broja slučajeva covida-19 među učesnicima ispitivanja jer je stopa zaraze porasla širom Sjedinjenih Država. Zbog velikog porasta slučajeva, analiza će obuhvatiti znatno više od 53 slučajeva infekcije, što je bio cilj prve analize.

Moderna je rekla da ispitivanje ostaje slijepo, pa ni ona, ni voditelji istraživanja ne znaju koji su učesnici dobili vakcinu, a koji placebo. Vakcina će se smatrati uspješnom ako je velika većina zaraženih primila placebo, nakon što nadzorni odbor pogleda rane rezultate.

Ranije tokom dana, vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Anthony Fauci rekao je da bi Moderna mogla imati podatke u roku od “par dana” ili “nešto više od sedam dana”.

Visok stepen učinkovitosti imao bi smisla jer je “gotovo identičan” eksperimentalnoj vakcini tvrtke Pfizer Inc, rekao je Fauci.

“Možda neće biti 95 posto, možda će biti 90 posto ili 89 posto, ali bit će u tom rangu”, dodao je.

Pfizer je u ponedjeljak rekao da je njihova vakcina protiv covida-19 učinkovito više od 90 posto na temelju privremenih rezultata ispitivanja, znatno više od najmanje 50 posto učinkovitosti što traže regulatori.

Moderna, koja koristi sličnu “messenger RNA” tehnologiju kao Pfizer, saopćila je ranije u srijedu da se njezin raspored za novembar, što se tiče polaznih podataka, odvija prema planu. Nije odgovorila na Reutersov zahtjev za komentar kada će objaviti podatke.

Prije nego što podnese zahtjev za odobrenje za hitnu uporabu u SAD-u, tvrtka će trebati pričekati kontrolne podatke koje zahtijeva američka Uprava za hranu i lijekove, što očekuje da će imati u drugoj polovini ovog mjeseca.

Još uvijek nema vakcine koja je dobila globalno odobrenje, iako je nekoliko, uključujući Modernino, u kasnim fazama studija.