Život i zdravlje

urugvaj

Jose Mujica, “najsiromašniji predsjednik u svijetu”, povukao se iz politike

20/10/2020

U životu postoji vrijeme kada dolazite i odlazite. Hvala mojim pristalicama koji su me podržavali 26 godina. Godinama u svom vrtu ne gajim mržnju, naučio sam tešku lekciju koju mi ​​je život dao, mržnja te čini glupim, rekao je bivši predsjednik Urugvaja Jose Mujica


BUENOS AIRES (AA) – Bivši predsjednik Urugvaja Jose Mujica, kojeg su zbog skromnog načina života mnogi nazivali najsiromašnijim predsjednikom na svijetu, podnio je ostavku na funkciju senatora i povukao se iz aktivnog bavljenja politikom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Do 2015. godine bio je predsjednik Urugvaja, a nakon toga je 85-godišnji Mujica obnašao funkciju senatora.

Ostavku je podnio zbog pandemije nove vrste koronavirusa.

“U životu postoji vrijeme kada dolazite i odlazite. Hvala mojim pristalicama koji su me podržavali 26 godina. Godinama u svom vrtu ne gajim mržnju, naučio sam tešku lekciju koju mi ​​je život dao, mržnja te čini glupim”, rekao je Mujica.

S obzirom na njegove godine i hronične zdravstvene probleme zbog koronavirusa ne može da u potpunosti obnaša svoju dužnost i zbog toga je podnio ostavku.

Inače, dok je bio predsjednik Urugvaja donirao je 97 posto svoje plate, vozio automobil Volkwagen Beetle 1987. godište i prodavao cvijeće koje sa svojom suprugom uzgajao u vlastitoj bašti. Živio je u skromnoj seoskoj kući pored Montevidea sa suprugom, senatorkom i bivšom gerilkom Luciom Topolansky i tronogim psom Manuelom. Nije imao tjelohranitelje, niti službeni vozni park.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.