Život i zdravlje

Savjet oftalmologa

Jovanović: Koronavirus može uzrokovati i oftalmološke komplikacije

23/12/2020

Specijalista oftamolog dr. Nina Jovanović u novom videu serijala "60 sekundi o koroni" objašnjava kolike su šanse da se osoba inficira koronavirusom preko površine oka i koje su najbolje mjere zaštite

Jovanović je diplomirala na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 2008. godine, te se usavršavala iz oblasti okuloplastike u Berlinu (Njemačka), Ajovi (Iowa), Njujorku (New York) i Mičigenu (Michiganu) (SAD). Trenutno radi u Kantonalnoj bolnici u Zenici i u privatnoj oftalmološkoj praksi u Sarajevu, a uz klinički rad, aktivno se bavi naučno-istraživačkim radom sa fokusom na povredama oka i okuloplastičnoj i rekonstruktivnoj hirurgiji, saopćeno je iz Bosanskohercegovačko Američke akademije nauka i umjetnosti (BHAAAS).

– Istraživanja su pokazala da u pet posto slučajeva koronavirus uzrokuje i oftalmološke komplikacije, kao što su crveno oko, suženje, otok konjunktive i osjećaj stranog tijela u oku- kaže dr. Jovanović.

Dodaje da ove komplikacije mogu biti prvi znak infekcije, te da se to dešava zbog činjenice da tkiva oka sadrže protein koji ima poseban afinitet prema virusu, iako preliminarne studije sugerišu da je sam rizik infekcije koronavirusom putem oka mali.

– Značajne rute prijenosa su kontakt kontaminiranih ruku sa očima, te putem aerosola koji dolaze u dodir sa površinom oka, posebno u uslovima gdje su površine veoma kontaminirane virusom, poput zdravstvenih ustanova. U tim uslovima je vrlo važno nositi odgovarajuću zaštitu za oči, nos i usta jer se smatra da je prenos preko tkiva oka moguć, međutim, tačan mehanizam još nije potpuno jasan – zaključila je Jovanović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.