Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

savjeti

Kad kožni osip može biti simptom karcinoma?

koza

“U posebno rizičnu grupu ulaze osobe izrazito svijetle puti, svijetlih očiju i svijetle kose”

Kožni se osip može pojaviti iz puno razloga, a to je poznati naziv za opis bilo kakvih promjena na koži poput infekcijskih bolesti ili alergijskih reakcija.

U rijetkim se slučajevima osip može biti simptom raka. Važno je znati prepoznati razliku kako bi osoba mogla potražiti potrebnu pomoć ili izbjeći strah oko mogućeg uzroka osipa.

Promjene na koži se mogu javiti zbog karcinoma ili prekanceroznih stanja, a u tom slučaju je potrebno potražiti pomoć doktora.

Kada je osip možda i simptom karcinoma?

Lako ga je zamijeniti s “normalnim” osipom, pa tako naprimjer osobe koje imaju psorijazu stalno na koži primjećuju ljuskasti osip, crvene ili ružičaste boje koji može svrbjeti.

Koža može pucati, što uzrokuje dodatne neugodnosti, a takva koža poneka može i krvariti, posebno nakon što ste se počešali.

Dermatolog može identificirati ako je u pitanju rak kože te ga razlikovati od simptoma psorijaze.

Važno je zapamtiti da će se rak kože prezentirati kao izolirana lezija, nego više njih te je vjerovatno da neće reagirati na lijekove protiv psorijaze. Dermatolozi prepoznaju rak kože kao prištić ili krastu koja ne prolazi, a melanom se može sakriti u novonastalom madežu ili onom koji mijenja oblik.

Madeži koji su indikacija melanoma izgledaju drugačije od ostalih madeža na tijelo:

  • ima nepravilne rubove
  • nema simetrije
  • javlja se u raznim bojama
  • širi je od 6 milimetara
  • kroz vrijeme se mijenja
  • kožni osip koji je simptom raka se neće povući sam od sebe kao ostala kožna stanja, a kako raste tako se mijenja oblik i veličina
  • on se također može razviti na vidljivim lokacijama kože, pa je njegovo otkrivanje puno lakše

“U posebno rizičnu grupu ulaze osobe izrazito svijetle puti, svijetlih očiju i svijetle kose, potom tzv. keltski tipovi (crvenokosi s pjegicama na koži lica i tijela) te osobe koje su u porodici imale melanom ili drugi zloćudni tumor kože”, pojasnila je dermatologinja dr. Nevia Delalle.