Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kada hrana postaje opasna za jelo

hrana1111

Trovanje hranom pogađa na hiljade ljudi širom svijeta, a osim toplog vremena najopasnije je i ono praznično – zbog neprikladnog čuvanja, kao i jedenja hrane koja je promijenila svojstva.

Meso i riba

Među najopasnije namirnice svakako spada meso, zbog mogućnosti razvoja bakterija. Ukoliko vam je ostalo ribe od nekog ručka, najduže je možete čuvati dan i po, i to u frižideru.

Meso možete čuvati nešto duže – do pet dana, ali isključivo ako ga držite prekrivenog folijom ili u zasebnim posudicama u frižideru. Do razvoja opasnih bakterija dolazi ako se nalazi na temperaturi većoj od 8 Celzijusa, pa nije dobra ideja držati ga na terasi ili u ostavi, gdje tokom dana temperatura može narasti.

Sve ostatke koje ostavite u frižider, najbolje je držati na gornjoj polici, gde je ujedno u frižider najhladniji.

Umaci

Oni mogu biti opasni, naročito usljed međusobne kontaminacije (npr. ako istom viljuškom ili kašikom dodirujete meso, pa ona ponovno ide u umak). Treba ih pojesti u roku od tri dana, što isto važi i za francusku salatu koja može biti opasna zbog jaja, krompira i majoneza, ističe mikrobiolog dr. Martin Goldberg sa Univerziteta Trent.

Povrće

Jedenje povrća drugi ili treći dan nakon što je pripremljeno ne može vam naškoditi, a problem kod povrća ne zadaju bakterije već gljivice. One se razmnožavaju na sobnoj temperaturi, a najviše vole slatko povrće poput krompira – njega je najbolje pojesti u roku od dva dana. Želite li da ubijete moguće gljivice na povrću, uvijek ga možete podgrijati – ali samo jednom, na temperaturi iznad 60 Celzijusa oko 10 minuta.

Kolači

Rok trajanja kremastim kolačima je četiri dana u frižideru, dok oni suhi mogu trajati 20-ak dana. Biće svježiji ako ih držite na suhom i tamnom mjestu pokrivene krpom, dok će u frižideru na sebe navući vlagu, prenosi Daily Mail.