svijet nakon korone

Kako će izgledati budućnost avio-putovanja: Krvni testovi na aerodromima?

aerodrom

Krvni testovi ne dijagnosticiraju aktivne korona virusne infekcije, ali provjeravaju da li pojedinac ima antitijela u tijelu. Ako je tako, to znači da je osoba bila izložena virusu i razvila je protivtijela

Avioprevoznik Emirates sa sjedištem u Dubaiju pokrenuo je kod svih putnika prije ulaska u avion krvni test na Covid-19 .

Kako su saopštili iz društva, prve brze testovi krvi obavili su u srijedu na međunarodnom aerodromu Dubai, testirajući sve putnike na letu za Tunis. Testove su provele nadležne zdravstvene službe na području za prijavu putnika na Terminalu 3, a rezultati su bili dostupni u roku od 10 minuta. Emirates tvrdi da je prva avio kompanija koja je pokrenula takve testove.

“Razvijamo planove za daljnje jačanje sposobnosti testiranja i njihovo širenje na druge letove u budućnosti”, izjavio je Adel Al Redha, izvršni direktor Emiratesa u saopštenju za javnost. – To će nam omogućiti provođenje testova na licu mjesta i neposrednu potvrdu za putnike koji putuju u zemlje za koje je potrebna potvrda tstiranja na Covid-19.

Krvni testovi ne dijagnosticiraju aktivne korona virusne infekcije, ali provjeravaju da li pojedinac ima antitijela u tijelu. Ako je tako, to znači da je osoba bila izložena virusu i razvila je protivtijela.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) upozorava da antitijela možda neće biti otkrivena u ranijoj fazi infekcije. Međutim, testovi provedeni u Emiratesu još uvijek bi mogli sugerirati budućnost putovanja, kojih za sada gotovo nema zbog pandemije.

Druga avionska kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Etihad, u međuvremenu je najavila da će započeti testiranje novih samoposlužujućih kioska na matičnom aerodromu u Abu Dabiju krajem aprila kako bi identifikovala putnike s medicinskim stanjima koja mogu uključivati ​​simptome Covid-19. Tehnologija je razvijena za mjerenje tjelesne temperature, otkucaja srca i broja udisaja putnika, prenosi CNN.

Avio kompanije širom svijeta prizemljile su većinu svoje flote zbog pandemije korona virusa, a međunarodni vazdušni saobraćaj gotovo je potpuno zaustavljen zbog zatvaranja granica i uvođenja karantina. Nedavne analize pokazuju da će prihodi u putničkom avio saobraćaju zbog korona krize ove godine pasti za čak 314 milijardi USD, što je pad od 55% u odnosu na prošlu godinu.

Većina putničkih aviona koji su još uvijek u zraku su repatrijacijski letovi organizirani u koordinaciji s vladama pojedinih zemalja kako bi se pomoglo njihovim građanima na putu u domovinu.