Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Život i zdravlje

Kako da umirite bebu kada plače?

14/01/2018

Često su majke, pogotovo prvorotke, uznemirene kada im beba plače. Zamijenile su pelene, beba je jela, nije žedna, niti bolesna. Evo nekoliko savjeta kako da pokušate da zaustavite suze…

Vaša beba već dugo plače iako ste joj promijenili pelene, znate da nije gladna, žedna i bolesna… Kako da je smirite, šta da radite?

Možda će je umiriti mala vježba opupštanja. Udobno se smjestite u fotelju, uzmite bebu u ruke, položite je na svoja koljena, da licem bude okrenuta ka vama. Jednom rukom joj visoko pridržite glavicu i vrat, da uvuče bradu, a drugom joj nožice pomjerajte ka stomačiću, kao da želite da je postavite u pozu Bude.

Zadržite je u tom položaju minut, dva i ako se ne buni ponovite vježbu. Položaj malog Bude zaista umirujuće djeluje na novorođenčad do mesec dana, koja još nisu svjesna ograničenja svoga tijela. Ukoliko ste tokom trudnoće često slušali određeni tip muzike, postoji velika vjerovatnoća da je se vaša beba “sjeća” i da će joj veoma prijati da to ponovo čuje.

Ukoliko niste slušali muziku, sada je vrijeme da to učinite i svoje novorođenče naviknete na prijatne i nežne melodije. Zato obavezno puštajte muziku dok kupate bebu, presvlačite je ili se sa njom igrate, a kada zaplače, poznati tonovi će je podsjetiti na te prijatne trenutke i brzo će se smiriti.

I nosiljka u obliku marame, u kojoj bebu možete nositi sve dok ne napuni devet mjeseci, može biti od velike pomoći. U njoj je prislonjena na vaše grudi i stomak i ta bliskost sa tijelom djelovat će na nju umirujuće. Ako baš ništa ne djeluje, pokušajte sa toplom kupkom. Naime, sve do trećeg mjeseca života, beba se u dodiru sa vodom “seća” osjećaja blaženstva koji je imala u materici dok je plutala u plodovoj vodi.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.