dva tipa

Kako djeluju tablete protiv COVID-19?

Molnupiravir

Ako se klinička ispitivanja potvrde u realnim uslovima svakodnevnog života ovi lijekovi mogli bi biti prekretnica u pandemiji

Dva tipa antivirusnih lijekova kompanija Merck i Pfizer za oralnu upotrebu puštena su u klinička ispitivanja koja su pokazala da smanjuju hospitalizaciju i smrtnost ako ih pacijenti uzmu u ranoj fazi infekcije korona virusom. Oba lijeka trenutno su na reviziji Američke agencije za hranu i lijekove (FDA), ali stručnjaci naglašavaju da ne mogu biti zamjena za vakcine, piše Radio Slobodna Evropa.

Šta se do sada zna o tome kako djeluju antivirusne tablete protiv COVID-19?

Velika Britanija je postala prva država koja je 4. novembra odobrila molnupiravir kompanija Merck-Ridgeback, koji je na ispitivanjima pokazao da smanjuje hospitalizaciju i smrtnost za probližno 50 posto. Dan kasnije, kompanija Pfizer najavila je da njena tableta protiv COVID-a koju je razvijala, paxlovid, smanjuje hospitalizacije za 89 procenata.

Ako se klinička ispitivanja potvrde u realnim uslovima svakodnevnog života ovi lijekovi mogli bi biti prekretnica u pandemiji.

Prethodno razvijani antivirusni lijekovi na kojima se radilo, bili su preskupi i morali su da se primaju u bolnicama, dok se tablete mogu uzimati i u kućnom tretmanu.

“Oba lijeka su kreirana da budu uzeta vrlo brzo nakon izlaganja virusu u ranoj fazi razvijanja infekcije, njihova uloga je, naravno da preveniraju evoluciju bolesti u ozbiljniji oblik koji bi tražio odlazak u bolnicu ili smještaj na intenzivnu njegu”, rekao je za Healthline dr William Schaffner, stručnjak za infektivne bolesti na Univerzitetu Vanderbilt u Nashvilleu.

“Trenutno, imamo tretman koji se bazira na monoklonskim antitijelima”, rekao je Schaffner napominjući da bi se izvršio ovaj tretman potrebno je ići u posebnu kliniku za monoklonska antitijeta.

“U većini slučajeva radi se o intravenskoj infuziji, tako da je mnogo kompleksnije”, rekao je Schaffner i naveo da je jedan od potencijalnih benefita antivirusne tablete to što se može prepisati na recept i jednostavno administrirani.

“Biće (oralni lijekovi) relativno jeftini za proizvodnju”, rekao je Charles Gore, izvršni direktor Medicines Patent Pool, organizacije koju podržavaju Ujedinjene nacije, sa sjedištem u Ženevi koja radi na većoj pristupačnosti lijekovima, prenosi magazine Nature. “U velikom dijelu svijeta koji nije dobro pokriven vakcinacijom, ovo je zaista dobra vijest.”

Kako se razlikuju molnupiravir i paxlovid?

Dvije različite vrste antivirusnih lijekova koji se uzimaju oralno, pokazali su se uspješnim na dva različita načina, a sa različitim metodama – jedan remeti RNA replikacije, a drugi onesposobljava ensecijalne enzime proteaze.

Molnupiravir remeti replikaciju virusa imitirajući sastavne blokove genetskog materijala virusa, pa se, kada se virus razmnožava, ugrađuje u njegov RNA. Ovim se stvaraju greške u njegovom genetskom kodu, a kada se nakupi dovoljno “katastrofalnih grešaka” potpuno se zaustavlja razmnožavanje virusa. Ovaj snažno destruktivni proces nadahnuo je istraživače pri razvoju lijeka koji je dobio ime po Mjolniru, čekiću bog groma Tora iz nordijske mitologije.

Paxlovid takođe zaustavlja replikacije virusa, ali na drugačiji način. Radi na vezivanju za enzim, koji se zove proteaza kako bi zaustavio njegove funkcije, piše magazine The Conversation. Korona virusu je potrebno da ovaj enzim bude u funkciji da bi se mogao reproducirati.

Oba lijeka, kako navode stručnjaci mogli bi da pomognu u liječenju i drugih bolesti, pored COVID-19. Molnupiravir i slični lijekovi mogu biti učinkoviti protiv drugih bolesti uzrokovanih RNA virusima. Zapravo, molnupiravir je počeo da se razvija mimo COVID-a, već kao lijek za gripu i respiratorni sincitalni virus (RSV).

S druge strane, proteaza koju blokira Pfizerov lijek nalazi se u većini korona virusa.

Dalji razvoj lijekova

Klinička ispitivanja za oba tretmana nisu prijavila negativne nuspojave, za šta stručnjaci kažu da je obećavajuće.

Iako će biti prostora za poboljšanje ovih lijekova, Fenyong Liu, virusolog sa Univerziteta Berkeley u Kaliforniji za NBC News kaže da misli da su ovi lijekovi “najbolje što se može u ovom trenutku”.

Potentnost i sigurnost tretmana svakako će se još razviti u budućnosti jer će se raditi na drugoj i trećoj generaciji lijeka koje će uključiti male promjene u hemijskom sastavu, rekao je Liu.

Istraživači takođe tragaju za drugim informacijama koje će otkriti buduća klinička ispitivanja. Jedno od tih otvorenih pitanja je da li ovi antivirusni lijekovi utiču na prenos korona virusa ili da li sprječavaju zaražavanje kod ljudi koji su bili izloženi virusu.

Ako se ispostavi da je to slučaj i da tablete štite i od prenosa virusa – kombinacija vakcina i antivirusnih tableta mogla bi da postane moćno oružje u kontroli izbijanja i širenja zaraze, kako je za Nature rekao Jerome Kim direktor Međunarodnog instituta za vakcine u Seulu.

Na primjer, ako se neka zabrinjavajuća varijanta korona virusa pojavi u određenoj regiji, onima za koje se pretpostavlja da su u riziku mogli bi se dati antivirusni lijekovi za dopunu imuniteta od vakcina. To bi moglo suzbiti virus i spriječiti njegovo širenje. “Otvaraju se neke nove mogućnosti u vezi toga kako razmišljti o kontroli”, rekao je Kim.