Život i zdravlje

Kako Facebook rastura i najstabilnije ljubavne veze

26/05/2015

Toliko toga je rečeno o ljubomori, od toga da je u nekim situacijama normalna i poželjna, pa do patoloških obrisa, kada se pretvara u paranoju. No, njen uzrok je gotovo uvijek isti, a to je nesigurnost – u sebe, partnera, budućnost veze.

Iz nesigurnosti proizilaze ljubomora i sumnja, i “igranka” može da počne. Na osnovu partnerovog ponašanja tražimo pokazatelje svojih sumnji i razvijamo najgori mogući scenario. Sve ovo pravdamo intuicijom i ne smirujemo se dok ne dokažemo i sebi i toj osobi da smo bili u pravu. Ali, koja je cijena toga?

Obično to počne fokusiranjem na njegovu prošlost. Ko je ona i kakva je, zašto su se rastali, da li su u kontaktu i da li on i dalje osjeća nešto prema njoj? Kako je to najlakše provjeriti nego detaljno analizom njenog, njegovog i Facebook profila svih zajedničkih prijatelja? Inicijalna znatiželja se pretvara u gladnog demona. Ako nije njegova prošlost posrijedi onda je sumnja u njegovu iskrenost i vjernost. Najednom sve postaje “dokaz”, od načina na koji odgovara na SMS-ove i javlja se na telefon, pa do toga kako se ponaša u prisustvu drugih žena.

Facebook – Spaja prijatelje i rastura veze

Nema svrhe detaljnijeg opisivanja ove pojave jer gotovo svi poznajemo nekog ko je sate i noći proveo na ovoj mreži tražeći dokaze i “dokaze”. Kažemo “dokaze” jer čak ako nema kompromitujućih fotografija i materijala u inboksu, svakako mu se može što-šta zamjeriti. – Zašto nisi postavio nijednu fotografiju sa mnom? Kriješ me? – Ko su ti sve one drugarice? I zašto im lajkuješ objave, a meni ne? – Zašto nisi izbrisao fotografije sa bivšom?
Hej, stop! To je njegov lični profil, a ne tvoj! Spočitavati nekom kako će da se ponaša i komunicira pa čak i u virtuelnom svijetu je, najblaže rečeno, drsko! Prošlost imamo svi, i ona se ne može promijeniti ili izbrisati, čak ni čišćenjem virtuelnog dvorišta! Dalje, ako je dragi koketan, pa zar takav nije bio i kad si ga upoznala? Što si pazarila, to ti je.

Smajli kao emocija

Kada bi se uporedio srazmjer rečenog i otkucanog, rezultat bio bio poražavajući. S jedne strane je ovo i logično: zahvaljujući instant mesendžerima, mnogo lakše je nešto “natuknuti” i iščačkati kroz naizgled neobavezno ćaskanje, međutim, ne treba zaboraviti da je chat samo dio komunikacije. Komunikacija se odvija na više planova, ne samo na verbalnom, u ovom slučaju tekstualnom. “Smajli poljubac” može da izazove osmijeh na licu, ali nikada ne može zamijeniti pravi. Stoga nemojte nasjedati i tumačiti partnerovo ponašanje samo na osnovu onoga što piše na displeju. Interval u kojima odgovara na poruke ne mora da govori ama baš ništa. To što je video vašu poruku a nije odgovorio (prokleto “seen”!) takođe ne mora da implicira nešto ozbiljno. Posebnu zapetljanciju izazvalo je učitavanje lokacije u komunikaciji (koja uzgred, nije često precizna i zna da “zabaguje”). I tako smo došli do toga da je sve naizgled transparentno i očigledno, a zapravo ne znamo ništa.

Razum i sumnja mogu zajedno

“Sumnja” je jedna od onih riječi koje se mogu tumačiti dvojako, a loša stvar je što mi to često radimo pogrešno.- Sumnjam da me varaš.- Sumnjam da me voliš. U prvoj rečenici označava ubijeđenost i uverenje, dok u drugoj nevjericu. Još je Rene Dekart pozivao na metodičku sumnju kao put prema istini, i prema njoj baš tako treba da se odnosimo. Sumnja je dakle, svojsvena svakom analitičkom i kritičkom umu, ali ne mora nužno biti uvod u nešto negativno, čak naprotiv.

Pa kako onda ostati trezven kad gladni demon traži da ga nahranimo? Za početak, spoznati odakle dolazi nesigurnost sa početka teksta i šta zapravo priželjkujemo. Stara poslovica kaže “dokon um je đavolje igralište”, i sjetite se toga svaki put kad se bacite u “istraživačku ekspediciju” i seciranje tuđe privatnosti. Jer uvijek ćete naći “materijal za nevolje”. S druge strane, zapitajte se kako biste se vi osjećali da ste na meti profajlera koji tumači svaku vašu riječ, emotikon, lajk i na osnovu toga gradi paranoični scenario u kojem ste glavni krivac? Ili još gore, uđe u istoriju pretrage i vidi da ste “češljali” profil nekog bivšeg partnera?

Komentari

3 Comments

  1. merima Madesko Shuta

    01/06/2015 at 02:28

    ako neke osobe u navedenom tekstu to isto i rade onda su bolesne od,a bolest od koje boluju se zove LJUBOMORA

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.