savjeti

Kako iskoristiti prednosti zelenog čaja za mršanje

zeleni caj – laark boshoff – unsplash

Stručnjaci sa Sveučilišta Ohio sugeriraju da ne biste trebali početi konzumirati zeleni čaj u prevelikim količinama. Prema studiji, konzumiranje manjih količina uz obrok je sasvim dovoljno za potpun učinak

Poznata je tvrdnja da zeleni čaj ima različite zdravstvene prednosti, a posebno kada je u pitanju mršanje. Studija objavljena u časopisu Science Daily u martu 2019. sa Sveučilišta Ohio State tvrdi da zeleni čaj može smanjiti rizik od pretilosti i smanjiti broj upalnih biomarkera, koji su povezani s lošim zdravljem.

Velik broj miševa bio je podijeljen u dvije grupe. Ispitivanje je trajalo osam sedmica, polovina njih je jela hranu bogatu mastima, osmišljenu da dovede do pretilosti, a polovina se hranila umjereno. Polovini životinja iz svake grupe davao se ekstrakt zelenog čaja pomiješan s hranom. Masa tjelesnog masnog tkiva, rezistencija na inzulin i drugi čimbenici mjereni su za sve životinje.

Utvrđeno je da su miševi koji su hranjeni visokomasnom hranom koja se nadopunjavala zelenim čajem dobili 20 posto manju tjelesnu težinu i imali su nižu rezistenciju na inzulin od miševa koji su se hranili identičnom prehranom bez zelenog čaja.

Ti su miševi također imali manje upale unutar masnog tkiva i crijeva. Nadalje, činilo se da zeleni čaj štiti od kretanja endotoksina, otrovne bakterijske komponente, iz crijeva u krvotok.

Zeleni čaj je također pomogao u zdravijoj mikrobnoj zajednici u utrobi miševa hranjenih masnom hranom. Provodi se studija na ljudima kako bi se istražili učinci zelenog čaja na propusnost crijeva kod osoba s metaboličkim sindromom, stanjem koje vas dovodi u rizik od dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti.

Studija je također pokazala poboljšanje zdravlja crijeva, uključujući više korisnih mikroba u crijevima miševa i manju propusnost u crijevnoj stijenci.

Studija je pokazala da zeleni čaj potiče rast dobrih crijevnih bakterija, što dovodi do različitih zdravstvenih koristi, uključujući smanjeni rizik od pretilosti.

Stručnjaci sa Sveučilišta Ohio sugeriraju da ne biste trebali početi konzumirati zeleni čaj u prevelikim količinama. Prema studiji, konzumiranje manjih količina uz obrok je sasvim dovoljno za potpun učinak.