Život i zdravlje

Kako izbaciti višak vode iz organizma

11/06/2015

Osjećaj težine u rukama, nogama, zglobovima, nadutost i umor znaci su zadržavanja vode u organizmu. Toplo vrijeme, posao koji zahtijeva dugo stajanje ili loša prehrana najčešći su uzroci ove tegobe.

Uzroke zadržavanja vode možemo tražiti u mnogim stanjima, navikama ili propustim u prehrani. Neuravnoteženost hormona za vrijeme menstrualnog ciklusa, trudnoće, menopauze i PMS-a mogu ženu ostaviti otečenom, a nije tajna kako mnoge primijete kako su im grudi “punije” par dan prije nego što trebaju dobiti mjesečnicu.

Pretjerani unos soli, šećera i masti mogu pridonijeti zadržavanju vode u organizmu, čemu dodatno pogoduje nedovoljni unos vitamina B kompleksa i proteina. Brza hrana i jela koja su jako zasoljena djeluju tako da tijelo počne zadržavati vodu, a mi se osjećamo nadutima u području trbuha i u ekstremitetima. Također, kronične bolesti poput bolesti bubrega, pluća ili artritisa mogu uzrokovati zadržavanje vode.

Diuretici

Diuretici pomažu u izbacivanju vode i toksina iz organizma putem urinarnog trakta. Priroda nas je podarila određenim namirnicama koje možemo koristiti u ovu svrhu, a dijelimo ih na prirodne diuretike, namirnice bogate kalijem i biljke s velikim udjelom vode.

Prirodni diuretici su:

– velike količine zelenog čaja
– čaša soka od brusnice
– dvije čajne kašike jabučnog octa pomiješanog u čaši vode – uzimajte tri do četiri puta dnevno
– čaj od maslačka koji je bogat kalijem i djeluje izrazito moćno
– sjemenke anisa koje hlade
– namirnice bogate vodom poput lubenice i krastavca također su pune sumpora i silikona koji stimuliraju rad bubrega
– šparoge su bogate alkaloidom asparaginom koji također poboljšava funkciju bubrega
– zelena salata potiče metabolizam i izbacivanje toksina
– paradajz je bogat vitaminima A i C, te također pospješuje izbacivanje toksina kroz bubrege
– rotkvice, luk i hren su pravi rudnici spojeva sumpora koji potiču metabolizam na izbacivanje toksina
– vodica kokosa također hladi tijelo i održava ravnotežu elektrolita

Namirnice bogate kalijem:

– Ova vrsta hrane otpušta prekomjernu tekućinu, a uključene su banane, paradajz, jogurt, marelice, jagode i papaja. Međutim, prevelike količine kalija mogu dovesti do boli u mišićima i nepravilnih otkucaja srca ako imate problema s bubrezima.

Diuretičke trave

– Diuretičke trave imaju antioksidativan, antiviralni i antiseptički učinak.
– Biljka medvjeđe grožđe (latinskog naziva arctostaphylos uva ursi ) slavi se kao Uvin čaj. Djeluje na izlučivanje mokraće, na čišćenje i dezinfekciju mokraćnih kanala. Obično se koristi u kombinaciji s drugim ljekovitim biljkama, kao što je list breze ili korijen sladića, jer sadrži mnogo taninske kiseline koja može nekima teško pasti na želudac.
– Smreka stimulira bubrege
– Peršun ubrzava uklanjanje toksina
– Prema ayurvedi, biljka babin zub (Tribulus terrestris) također pomaže urinarnom traktu i funkcijama bubrega.

Kako još možete utjecati na zadržavanje vode?

Smanjite unos soli, šećera i masti. Natrij djeluje kao klopka tekućina u tkivima, stoga izbjegavajte prerađene namirnice pune konzervansa i soli (konzervirana hrana, hrenovke, pašteta…).

Vodite brigu o svom tijelu i krećite se – svakodnevno pođite u žustru šetnju ili vježbajte 30 minuta kako bi potaknuli limfu. Hranite se svježim voćem i povrćem kako biste nadoknadili gubitak važnih nutrijenata koje je mokraća “odnijela”. Pijte osam čaša vode dnevno, jer što je vaše tijelo hidrirano, to će manje zadržavati tekućinu.

Komentari

1 Comment

  1. Miki

    11/06/2015 at 20:20

    Probijes zeludac i sva voda ce izici??????

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.