Život i zdravlje

Kako je instant kafa dospjela do naših šoljica

08/06/2015

Da biste ujutro probudili svoja čula, nekad je dovoljno samo da osjetite miris kafe. A već prvi gutljaj podiže energiju i čini vas potpuno spremnim za novi dan. I daleko od toga da ste jedini sa tom strašću.

Milioni ljudi širom svijeta uživaju u danima koji počinju i traju na sličan način, ispijanjem kafe prave arome i ukusa. Da bi se baš takva kafa spremila, danas je potrebna nepuna minuta. Međutim, ne tako davno, to nije bilo toliko jednostavno. Nije oduvijek postojala instant kafa, koju pripremimo za trenutak, prelivanjem vrućom vodom i koja za sobom ne ostavlja talog u šoljici.

Priča o nastanku ukusne kafe koja se brzo priprema seže u 19. vijek i ima sretan kraj, zahvaljujući brojnim naučnicima i istraživačima, zaljubljenicima u kafu.

Postojala je i kafa u kockama…

Veoma rani prototip današnje instant kafe nastao je 1870-tih godina, u vidu kondenzovanog mlijeka i kafe. Ovaj izum zadržao se na tržištu neko vrijeme, sve dok je dostavljan trupama u I svjetskom ratu. Po završetku rata, prodaja je dramatično opala, zbog relativno visoke cijene, slabe arome i kratkog roka trajanja.

Na desetine pokušaja da se početkom 20. vijeka napravi povoljnija, kvalitetna instant kafa, nisu uspjeli. U Brazilu je u tom periodu proizvedeno toliko kafe da je stotine hiljada vreća bačeno u more, a zrna kafe su čak kompresovana u brikete koji su služili kao gorivo za lokomotive. Da bi se iskoristio ovaj višak kafe, čak je napravljena i rastvoriva kocka kafe. Međutim, ona je brzo gubila ukus i aromu i nije se pokazala uspješnom. Postojali su i neki oblici kristalizovane ili tečne kafe na tržištu, ali nisu bile topive i bile su lošeg ukusa.

Veliko otkriće

Konačno, 1930 godine, Brazilski institut za kafu obratio se kompaniji Nestlé da osmisli kafu koja je topiva u vodi, a istovremeno zadržava ukus. Novi proizvod pomogao bi Brazilu da smanji ogroman višak kafe.

Poslije osam godina istraživanja u laboratoriji Nestlé-ovog centra za istraživanje u Švicarskoj, stručnjak ove kompanije – Maks Mortgentaler konačno je postigao željene rezultate. Otkrio je recepturu za kvalitetnu instant kafu! Taj kvalitet ogledao se u činjenici da instant kafa ima sve karakteristike kao „domaća“, ali uz veliku prednost – priprema se jednostavnije i brže. Kombinovanjem riječi “Nestlé” i “café” novi proizvod dobio je ime koje je danas više nego prepoznatljivo – NESCAFÉ.

Uticaj ratnih godina na ispijanje kafe širom svijeta

Zbog rata i nestašice, švicarska vlada je 1942. godine ograničila upotrebu kafe, što je instant kafu učinilo još traženijom. Njen duži rok trajanja u odnosu na prženu kafu značio je da može biti sačuvana u zalihama za vrijeme nestašice. Zbog toga se obim prodaje instant kafe duplirao tokom II svjetskog rata.

Kada je za Britance tradicionalno ispijanje čaja postalo luksuz, instant kafa je otvorila vrata tog velikog tržišta. Nedostatak čaja učinio je da instant kafa postane dostupna i kvalitetna alternativa, koja je ubrzo postala dio svakodnevnog života Britanaca. Izraz „vrijeme je za čaj” tokom rata je brzo i lako prilagođen u „vrijeme je za instant kafu!”.

Instant kafa se vraća kući

Zbog manjka konzervi, od 1942. instant kafa je pakovana u staklene tegle, što je i današnja praksa, a bila je i dio namirnica koje su se slale američkim trupama kada su se priključile saveznicima. Upravo takva praksa velikih narudžbi doprinijela je prodajnom uspjehu instant kafe u godinama koje su uslijedile. I ne samo to. Prve hitne humanitarne pošiljke hrane nakon rata sadržavale su konzervirano meso, jaja, mast, sušeno voće, margarin, šećer, mlijeko u prahu i – instant kafu.

Tako se kroz pakete pomoći, instant kafa “vratila kući” na evropsko tržište, izuzev Švicarske i Velike Britanije, gdje je konzumirana i tokom rata.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.