istraživanje u njemačkoj

Kako je pandemija utjecala na seksualni život ljudi?

ljubav

Instituti u Turskoj, Hrvatskoj, Portugalu, Švedskoj, Nizozemskoj, Francuskoj i Češkoj također su sudjelovali u istraživanju

Nijemci imaju bolji seks zahvaljujući pandemiji koronavirusa, pokazala su dva istraživanja njemačkih naučnika koja još nisu objavljena.

Ukupno 72 posto muškaraca, koji su u vezi, kazalo je naučnicima sveučilišta Merseburg da se njihove veze nisu pogoršale zbog koronavirusa, a 16 posto ih je reklo da su se njihovi spolni odnosi čak i poboljšali.

Prema voditelju istraživanja Heinzu-Juergenu Vossu, profesoru seksologije i spolnog obrazovanja samo je 12 posto muškaraca koji su u vezi kazalo kako su mjere zatvaranja, uvedene u okviru borbe protiv koronavirusa, pogoršale njihove spolne odnose.

Od žena obuhvaćenih istraživanjem 30 posto je kazalo da su im se seksualni odnosi s partnerom poboljšali, za 58 posto stanje je nepromijenjeno, a 12 posto kazalo je da su ti odnosi lošiji.

Međunarodno istraživanje Instituta za istraživanje seksa Medicinskog centra sveučilišta Hamburg-Eppendorf (UKE) dobilo je slične rezultate.

“Polovina ispitanika nije uočila nikakve promjene u seksualnim odnosima s partnerom. Od onih koji su uočili promjene više ih je izvijestilo o pozitivnim promjenama”, kazala je voditeljica njemačkog dijela istraživanja Johanna Schroeder za dpa.

Instituti u Turskoj, Hrvatskoj, Portugalu, Švedskoj, Nizozemskoj, Francuskoj i Češkoj također su sudjelovali u istraživanju.

“U osnovi ljudi imaju češće i bolje odnose tokom mjera zatvaranja”, kaže berlinski psihoterapeut Wolfgang Krueger, autor knjige Ispunjena seksualnost.

“Očekujemo da više od 50 posto parova ima bolje seksualne doživljaje.”

“U vrijeme kriza, romantični i seksualni odnosi općenito se pojačaju”, dodaje Krueger.

“Ljubav i seksualnost su načini na koje dobivamo osjećaj sigurnosti”.