Kako je poznata bh. voditeljica izradila originalan dodatak za mobitele i gotovo zaludila svijet

zvekir1

U vrijeme dok na hiljade mladih smišlja originalan način kako da zauvijek ode iz domovine, poznata bh. voditeljica Minela Jašar – Opardija, producentica i voditeljica sarajevske televizije N1 koju gledaoci u našoj zemlji rado gledaju u jutarnjem programu tog CNN-ovog partnera za Balkan, smislila je način kako da u svojoj zemlji realizira odličnu ideju, piše bh. informativni servis INS.

Shvaćajući važnost telefona i ostalih mobilnih uređaja u svakodnevnici modernog čovjeka, Jašar – Opardija se nenadano našla u ulozi inovatora, dizajnera… Naime, pokrenula zanimljiv projekt pa u slobodno vrijeme izrađuje originalan dodatak za telefone – zvekir, dašak domovine na poleđini mobitela. Konačan rezultat je sjajan start-up.

„Imala sam i ja milion prilika da odem, ali uvijek sam čvrsto vjerovala da može i ovdje proći dobra ideja. Zvekir je moja ideja. Proizvodnja, sve… Reakcije su fenomenalne. Kuwait, USA, Australija, sjever Evrope… Zvekiri u Abu Dhabiu, Kuwaitu, Australiji, naručuju diplomate, traže firme… Oduševljeni su da će konačno moći poklanjati nešto drugačije, umjesto notesa i čaša, olovaka, to jeste paketić koji ima simboliku i funkciju“, govori simpatična Minela za bh. informativni servis INS:

Zvekir je uistinu orginalan i jedinstven proizvod. Ideja je, veli, nastala na jednom od sastanaka na N1 televiziji. Kolega joj je pokazao praktičan dodatak, trenutno popularan kao “phone finger ring”, i to posebno u zemljama bogatog Zaljeva, a koji služi kao držač za telefon.

Ubrzo se rodila ideja

„Momentalno sam pomislila da bi Zvekir, zbog svog prirodnog izgleda, halke koju ima, bio idealan dodatak telefonu. To sam rekla naglas i dobila komentar: “Sjajna ideja”. Zamisao se krčkala otprilike tri mjeseca, ljubomorno sam je čuvala i onda smo suprug Naim i ja odlučili da ideju pretvorimo u proizvod”, ispričala je Jašar – Opardija.

Odlučno je napravila prvi korak. Opet uz podršku kolega. Kontakti, pozivi i komunikacija s potencijalnim interesantima donijela je prvo veliko iznenađenje. Svi su poludjeli za Zvekirom i naprosto se našla u neugodnoj situaciji – svi su željeli svoj simbol domovine na mobitelu.

„Od srca sam ga izradila. Neopisivo mi je drago da imamo nešto naše i moderno. Ponosna da će mnogi ljudi sa sobom nositi simbol Sarajeva i BiH. Da, to su vrata Bosne i Hercegovine, koja su uvijek bila široko otvorena svim dobronamjernim ljudima. Simbolika je zaista snažna. Zvekir svojstven svim narodima bivše Jugoslavije, ali i u Evropi. Najstariji je u Francuskoj, na katedrali Le Puy, a u Londonu u najpoznatijoj ulici Downing 10, premijersku palaču krasi masivni zvekir. Ali, ovaj je naš i zaista sam ponosna“, ističe Minela za INS.

Interes Fischera

Njezin prijatelj Said Selmanović se bacio na posao i napravio 3D dizajn. Razmišljali su da li Zvekir printati ili raditi alat.

„Kontaktirali smo kineske proizvođače, pokušavali objasniti šta je zvekir i kako treba da izgleda. Nismo se odlučili na saradnju s njima jer nemaju mogućnost potpisivanja ugovora o povjerljivosti i niko nam nije mogao garntovati da neće na ebayu osvanuti prvi komadi. Sasvim slučajno, povezala sam se sa tehničkim direktorom firme Bekto Precisa, Amirom Ćoralićem i njegovim timom. Pitala sam ga za savjet ko bi mogao raditi proizvodnju, ubijeđena da jednoj firmi koja proizvodi vezove za Fischer ne može biti zanimljivo da nama radi gadget za mobitel“, govori Minela.

No, srećom, prevarila se.

„Potpisali smo ugovor i započeli saradnju. Sasvim nevjerovatno mi je bilo da su nam ovakvi profesionalci pružili toliko podrške, uložili svoje znanje, vrijeme i dušu u ovakvu ideju. Dug je put od ideje do finalnog proizvoda, dizajn, konstrukcija, izrada alata, montaža. Sav ovaj put, nama dosad nepoznat, prošli smo skupa. Posljednjih mjeseci smo radili na izmjenama i dobili prototip”, otkrila nam je naša sagovornica.

Nizali su se prijedlozi gdje to plasirati i već sada imamo prve komade u Abu Dhabiju u “One piece concept”, kao i narudžbe kompanija, državnih institucija i ambasada koje su rekle da je ovo idealan poklon za one koji dožive BiH i žele nositi dio nje sa sobom.

Minela, na kraju poručuje:

„Mi smo “pozvekirili” dok smo realizirali ovaj projekt, pa se nadamo da će “pozvekiriti” i svi ostali i potruditi se da imaju dašak domovine na svom telefonu“.