Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

New England Journal of Medicine

Kako koronavirus utiče na djecu i koji su simptomi?

“Za razliku od zaražene odrasle osobe, većina zaražene djece ima blaži klinički tok”

Koronavirus je dosad zarazio više od 340.400 ljudi, a od njega je umrlo više od 14.500 osoba. No podaci o najmlađim pacijentima su i dalje poprilično šturi.

Ipak, posljednje istraživanje objavljeno u časopisu New England Journal of Medicine potvrdilo je dva slučaja smrti djece u Kini. Prema njihovim navodima, riječ je o 10-mjesečnom dječaku, koji je i prije zaraze koronavirusom bio bolestan, te o jednom 14-godišnjaku. Naime, jedno dijete se liječilo od leukemije, a drugo je patilo od bolesti bubrega.

Važno je naglasiti kako su istraživanjem obuhvatili samo djecu koja su se liječila u Dječjoj bolnici Wuhan.

Od 1391 djece koja su testirana od 28. januara do 26. februara 2020., njih 171 je bilo zaraženo. Pokazalo se da je prosječna dob zaražene djece bila 6,7 godina. Groznica je bila prisutna kod 41,5% djece, a ukupno 27 bolesnika (15,8%) nije imalo simptome infekcije. Ukupno 12 pacijenata imalo je radiološke značajke upale pluća, ali nisu imali simptome infekcije.

Tokom hospitalizacije tri pacijenta su trebala podršku intenzivne njege i respiratore. Limfopenija, odnosno nenormalno niski broj limfocita, bila je prisutna u 6 bolesnika (3,5%). Također, 4,4 posto oboljelih nije imalo nikakve simptome.

Među novorođenčadi i djecom mlađom od godinu dana, 11 posto njih je razvilo tešku ili kritičnu bolest, kao i 7 posto djece u dobi od jedne do pet godina. Samo 4 posto zaražene djece između 6 i 15 godina postalo je teško ili kritično bolesno, a samo 3 posto zaraženih tinejdžera starijih od 16 godina pretrpio je ozbiljne komplikacije, navodi Los Angeles Times.

“Za razliku od zaražene odrasle osobe, većina zaražene djece ima blaži klinički tok”, naveli su autori studije u New England Journal of Medicine.

Također, stručnjaci su proučavali i razliku u učestalosti obolijevanja kod dječaka i djevojčica. Kako navode, mala je razlika između vjerovatnosti da se inficiraju ili obole dječaci i djevojčice.