Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kako kupiti dobar komad crvenog mesa

crvrno-meso111

Sigurni ste da znate kako prepoznati i kupiti najbolje crveno meso? Donosimo vam sve šta trebate znati i pitati kako biste izbjegli neugodna iznenađenja kod mesara.

Ono što ćete kupiti bi trebalo ovistiti o onome što planirate pripremiti pa vam savjetujemo da svom mesaru jednostavno kažete: “Želim napraviti pečenje.” ili “Treba mi meso za roštilj.”.

Ako uistinu želite biti informirani kada se radi npr. o govedini, važno je da poznajete sve komade mesa. U ovom slučaju, oni se dijele u tri glavne grupe. Prvo, oni najskuplji komadi mesa: oni se odnose na sve što dolazi iz stražnjeg abdominalnog dijela životinje i zahtjevaju brzo kuhanje, a to su npr. pečenica, file, but… Sekundarni komadi mesa su oni koji dolaze iz središnjeg dijela životinje, a oni treći su iz vrata, trbuha i ramena životinje. Konačno, tu su i iznutrice i ostali jeftiniji dijelovi, kao što su glava, noge, jetra i želudac.

Još jedan važan element koji trebate imati na umu je koliko vremena je meso sazrijevalo. U velikim maloprodajnim lancima ne prolazi više od sedam dana između klanja i same prodaje, a kod kvalitetnih mesara se to vrijeme produžuje na 20 do 40 dana. Što je duže meso obješeno, biti će ukusnije.

krava

Još jedan vizuelni pokazatelj je količina masnih žilica koje prolaze kroz meso; bijele pruge unutar komada mesa će jamčiti sočnost mesa, a ako je masnoća samo s vanjske strane, ona se može lako ukloniti bez utjecaja na okus.

Da rezimiramo, ovdje su neka od pitanja koja možete postaviti svom mesaru kako biste mu pokazali koliko ste dobro informirani:

Koje vrste (pasmine) mesa prodajete i odakle dolazi vaše meso?

Koji komad preporučate za kuhanje ili pirjanje?
Koliko je dugo ovaj komad sazrijevao?

Također, donosimo vam nekoliko korisnih savjeta koje biste trebali imati na umu pri odabiru mesa:

– Odaberite organski uzgojeno meso, od životinja koje su provodile vrijeme na otvorenom.

– Birajte meso iz neintenzivnih poljoprivrednih gospodarstava koja su što je moguće bliže mjestu gdje živite.

– Koristite više govedinu nego teletinu budući da sadrži više proteina.

– Kupujte u mesnici sa vlastitom klaonicom; to osigurava kraći opskrbni lanac i veću kontrolu kvalitete.

– Pripazite na vrlo tamne (sivkaste) rubove mesa koji ukazuju na loše skladištenje i hlađenje. Tamno crvena boja, međutim, nije loš znak jer ona ukazuje na prisutnost mioglobina, tvari koje ima više u aktivnijim mišićima životinje.

– Ako u hladnjaku u mesnici ispod komada mesa pronađete ružičastu tekućinu, čuvajte se! To znači da je u meso pumpana voda.