Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Život i zdravlje

Kako napisati CV-i za posao? Evo šta poslodavci žele da vide

01/07/2015

Mr.sc. Ljiljana Buhač dugogodišnja stručnjakinja i konsultantica za poslovnu komunikaciju za zagrebački Jutarnji list govorila je o onome na šta treba paziti prilikom pisanja životopisa, te kako se najbolje predstaviti budućem poslodavcu.

Na pitanje kako poslodavci čitaju CV-ije, odnosno na šta se najviše fokusiraju, Buhač kaže:

[pull_quote_right]Preporuka je da se koristi Europass format pri pisanju životopisa[/pull_quote_right]

“Posebnu pažnju poslodavci posvećuju načinu na koji se kandidati predstavljaju u CV-iju, koliko su uložili u svoje dodatno neformalno obrazovanje, koliko se uključuju u rad lokalne zajednice – volonterstvo, da li je životopis napisan profesionalno – stilski i gramatički usklađen, koje vještine osoba posjeduje, te karakteristike koje svjedoče o mogućnostima uklapanja u timski rad.”

Prof. Buhač tvrdi kako napisati dobar životopis nije laka stvar, a kandidati često olako i površno pristupaju njegovom pisanju.

“Dobar životopis je reklamna brošura i ulaznica za razgovor. Treba jasno i sažeto sadržavati sve bitne informacije o kandidatu: njegovo obrazovanje, radno iskustvo, te navedena sva iskustva i znanja potrebna za konkretno radno mjesto za koje se kandidira. Treba biti sažet na 2-3 stranice teksta. Sve detalje koji bi produžavali životopis potrebo je izbaciti, jer kandidat će imati priliku sve prezentirati na razgovoru za posao.”

Evo osnovnih pravila koja treba ispoštovati pri pisanju životopisa:

– životopis treba biti uredan i pregledno napisan na računaru

– ne pretjerivati u bojama i fontovima – nije vrijeme za kreativnost

– treba biti kratak – maksimalno dvije – tri stranice

– treba sadržavati sve informacije i kandidatu

– informacije se navode u obrnutom hronološkom redu – od najnovije prema starijim

– važno – obratiti pažnju na gramatiku i stil pisanja, te primijeniti pravila standardnog poslovnog jezika

– u životopis unijeti svoju osobnost

– životopis treba biti ugodan za čitanje,

– biti iskreni – u laži su kratke noge

Također, male stvari čine razliku između kandidata: potrebno je navesti priznanja i nagrade ukoliko ih kandidat posjeduje, nagrade i aktivnosti kojima se bavi, te preporuke i kada nisu direktno vezane uz posao za koji se kandidovao – jer one kandidate uvijek prikazuju u pozitivnom svjetlu.

Članstvo u društvima, uključivanje u volonterske aktivnosti, način provođenja slobodnog vremena i hobiji svjedoče o kandidatu kao svestranoj i proaktivnoj osobi. Poželjno je da se u životopisu vidi motivacija za posao za koji se kandidat javlja i želja za sticanjem novih znanja, tehnika i vještina.

“Preporuka je da se koristi Europass format pri pisanju životopisa. Daje mogućnost da kandidat navede tačno svoje kompetencije, strukturiran je i iz njega se može iščitati gdje je kandidat stekao određena znanja i vještine. Naravno, kandidati će poštovati odluku poslodavca ukoliko u konkursu navede u kojem obliku želi da mu se CV-i životopis.”

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.