Kako napraviti pravu italijansku pizzu

pizza

Ovladajte vještinom pravljenja tijesta za klasičnu italijansku pizzu i uživajte u njenom ukusu!

Za izradu tijesta, potrebni su vam:

1 kg mekanog bijelog brašna tip 400
1 kašičica sitne morske soli
2 pakovanja suhog kvasca
1 kašika šećera
4 kašike maslinovog ulja
650 ml mlake vode

PRIPREMA

Pomiješajte brašno i so na čistoj radnoj površini i napravite u udubljenje u središtu. U jednoj posudi pomiješajte kvasac, šećer, maslinovo ulje i vodu i ostavite nekoliko minuta da kvasac odreaguje.

Potom tu mješavinu ulijte u udubljenje koje ste napravili u gomilici brašna.

Koristeći viljušku postepeno ubacujte brašno sa oboda udubljenja i mješajte ga sa tečnim sastojcima. Postepeno dodajte sve više brašna, a kada smjesa postane nešto kompaktnija, dovršite posao mešenja rukama posutim brašnom.

Mjesite tijesto napred-nazad, dok ne dobijete glatku elastičnu masu.

Smjestite kuglu tijesta u veliku činiju posutu brašnom i pokrijte je vlažnom krpom. Pustite tijesto da nadolazi barem jedan sat, dok se ne udvostruči.

Tada izvadite tijesto na radnu površinu posutu brašnom i mijesite ga tako da istisnete balončiće vazduha iz njega. Možete ga koristiti odmah ili ga umotati u providnu foliju i staviti u frižider ili zamrzivač do sljedeće upotrebe.

Ako ga koristite odmah, podijelite testo na onoliko kuglica, koliko pizza želite da napravite. Od ove količine možete dobiti od šest do osam pizza srednje veličine.

Razvucite tijesto oklagijom na željenu debljinu, stavite sastojke po želji i ubacite je u vrelu rernu koju ste prethodno uključili na maksimalnu temperaturu.

Ako imate rernu s ventilatorom, obavezno uključite i njega.