Život i zdravlje

savjeti

Kako odabrati najfiniju lubenicu?

21/07/2019

Pomoću nekoliko trikova više nikad nećeš pogriješiti pri odabiru

Kupnjom prve lubenice možemo reći kako službeno otvaramo ljetnu sezonu. No, kad malo bolje razmislimo izabrati pravi primjerak nije lako. Vjerovatno ste i vi davnih dana vidjeli starije kako kucaju po njoj pa ste možda automatski i sami krenuli tako tražiti najzreliju bez da, zapravo, znate šta radite.

Postoji nekoliko stvari koje bi trebali provjeriti prije kupnje. Pravo obratiti pažnju na težinu lubenice koja vam se sviđa jer težina igra veliku ulogu. Kad je lubenica zrela onda je i tvrđa pa je najbolje da odaberete one koje vam se sviđaju i zatim probate dići svaku od njih. Najteža neka bude vaš izbor. Isto tako postoje i tvrdnje da su simetrične lubenice ukusnije kao i da one duguljastije imaju više vode, a da su okruglije slađe.

Vjerovatno ste primijetili kako većina lubenica na kori ima žuti dio na nekom mjestu. To označuje mjesto na kojem je ona ležala dok je rasla. Što je mrlja više žuta, znači da je lubenica zrelija. Izbjegavajte lubenice koje imaju bijelu ili vrlo blijedu mrlju jer to znači da je plod ubran prerano. Isto tako ona mora biti tamnozelene boje i imati što manje pruga po sebi. Također, obratite pozornost i na peteljku ako je ima. Ako je ona suha znači da je lubenica zrela, no ako je suha i zelena, to znači da je prerano ubrana te da neće dozrijeti.

I napokon je na red došlo to slavno lupkanje. Naravno ne mislimo doslovno lupanje po lubenici već tapkanje prstima. Ako čujete da je zvuk pun i tup, to znači da ste odabrali zrelu lubenicu. No, ako se radi o tihom i šupljem zvuku, nemojte odabrati tu lubenicu koliko god vam lijepo izgledala jer je ona prezrela. Obratite pažnju i na vibracije koje ćete osjetiti u ruci u kojoj je držite jer što su one jače, lubenica je bolja.

Komentari

Autor: 24sata.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.