Život i zdravlje

Kako pržena hrana utiče na naše zdravlje

18/08/2015

Osobe koje konzumiraju prženu hranu i pića koja sadrže šećer imaju veći rizik za oboljevanje od srčanih bolesti, navode američki naučnici.

Njihovo istraživanje objavljeno je u časopisu American Heart Association, a trajalo je šest godina i obuhvatalo je više od 17.000 ispitanika širom Amerike.

Naučnici su otkrili da ljudi koji isključivo preferiraju ishranu omiljenu na američkom jugu, koja uključuje prženu hranu, jaja, prženu šunku, slaninu i pića sa šećerom, imaju rizik od 56 posto za srčani udar u narednih šest godina.

[quote_center]Potrebno je smanjiti unos pržene hrane i nju treba konzumirati najviše tri puta sedmično, a pečenu piletinu treba zamijeniti povrćem[/quote_center]

“Bez obzira na vaš pol, rasu ili mesto stanovanja, ako ste pobornik južnjačke ishrane morali biste biti svesni rizika od srčanih oboljenja”, rekao je glavni autor istraživanja James Shikany nutricionista na Univerzitetu Alabama.

“Potrebno je smanjiti unos pržene hrane i nju treba konzumirati najviše tri puta sedmično, a pečenu piletinu treba zamijeniti povrćem”, navodi Shikany.

Istraživanje je trajalo od 2003. pa do 2007. godine, a u tom periodu ispitanici su intervjuisani telefonski, oni su obavljali redovan kućni pregled i ispunjavali su upitnike o ishrani.

“Ispitanike smo svakih šest mjeseci intervjuisali telefonski i postavljali im pitanja o njihovom zdravstvenom stanju, a taj je proces trajao šest godina”, navodi se u istraživanju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.