Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kako raspoznati “prave” od loših naočala?

stylish_girls_with_sunglasses_wallpapers_hd

Naočale koje često koštaju nekoliko desetaka maraka možda će vas kratkoročno razveseliti jer ste uštedjeli novac, no mogu li trajno oštetiti vid, otkrivaju oftamolozi.

1. Na koji način naočale štite oči?
Sunčane naočale osim što služe za zaštitu od sunca služe i kao zaštita od bilo kakvih štetnih vanjskih utjecaja; vjetra, peludi, prašine, smoga, odbljesaka itd. S obzirom da je u današnje vrijeme ozonski omotač tanji i sunčeve zrake lakše prolaze do zemljine površine, sunčane naočale bi se trebale nositi tokom cijele godine. Nošenjem sunčanih naočala već od malih nogu možemo usporiti nastanak mrene ili degenerativnih promjena na mrežnici.

2. Kako možemo raspoznati “prave” od loših naočala?
Nedavno istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je kako više od tri četvrtine jeftinih sunčanih naočala ne pružaju dovoljnu UV zaštitu iako gotovo sve imaju markicu da su prošle UV testiranje te da štite vaše oči.

Dugotrajno nošenje takvih naočala može trajno naštetiti vašem vidu te izazvati glavobolje.

Rezultati ovog istraživanja poklapaju se s onim provedenim u Njemačkoj prošle godine, gdje su znanstvenici ustvrdili kako većina jeftinih naočala nudi nikakvu ili tek minimalnu UV zaštitu, što je još gore za oči nego da ne nosite nikakve naočale, budući da zatamnjena stakla izazivaju širenje zjenice, čineći oči još osjetljivijima na UV zrake. “Prave” sunčane naočale izrađene su od kvalitetnijih materijala i garantiraju 100 % UVA i UVB zaštitu. Takve naočale na svome krilu imaju oznaku CE što znači da su u skladu s evropskim standardima.

3. Što podrazumijeva pojam polarizirane naočale?
Polarizirane naočale su naočale sa posebnim filterom koji blokira blještavilo koje nastaje refleksijom od glatkih ploha. Takve naočale doprinose sigurnosti i kvaliteti gledanja.

Polarizirane naočale daju poboljšani kontrast i percepciju detalja, superiornu udobnost vida u odnosnu na obične sunčane naočale. Idealne su za sve nosioce a posebno za vozače.

4. Kako loše naočale mogu ugroziti vid?
Baš kao što sunce uzrokuje nepopravljivu štetu na koži, štetne UV zrake mogu trajno oštetiti oči. Ukoliko sunčane naočale nemaju adekvatnu UVA i UVB zaštitu oči mogu postati podražene i osjetljive. Kroz duže vrijeme to može dovesti do zdravstvenih problema, uključujući kataraktu, izrasline na površini oka i vjeđa pa čak i rak kože vjeđa.