Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kako sam pobijedio umor

umor

– Sutra će biti 20. dan kako sam promijenio svoje životne navike i sada već možemo govoriti o konkretnim promjenama. Plan kojeg sam napravio i kojeg se, uz nekoliko iznimki, pridržavam daje rezultate, piše u svom dnevniku Nikica Puhalo, urednik nedjeljnog izdanja zagrebačkog Jutarnjeg lista.

Puhalo je odlučio promijeniti svoje živonikica puhalotne navike kako bi pobijedio umor. Po svemu sudeći u tome je uspio, a njegovo iskustvo moglo bi pomoći mnogima.

– Prije svega, dobro se osjećam tokom dana. Poslijepodnevne krize koje su mi se javljale na početku zbog buđenja prije zore su nestale, a organizam mi se navikao na odlazak u krevet između 22 i 22.30. Dakle, odspavam svojih sedam sati što mi je sasvim dovoljno, piše Puhalo.

– Na poslu se ne osjećam premoreno. Naprotiv, čini mi se kao da radim brže i efektivnije. Kada dođem kući, ne bacam se na kauč i ne stenjem. Imam dovoljno energije i za igru s kćerkom Leonom, i za suprugu Dijanu i za neke kućne poslove i eventualno popravke.

Ključ je u relativnoj disciplini i prehrani, odnosno obrocima koji se konzumiraju tokom dana. Naime, ako se zanemari doručak, pa se nešto pregrize u zamjenu za ručak, a navečer se pojede loša večera (ako se uopće pojede) nemoguće je ne osjećati se premoreno, zgaženo. Tijelo treba obroke, a u njima i u vremenu konzumacije tajna je uspješnog izgaranja masnoća.

– Ljudsko tijelo u budnom dijelu dana radi optimalno ako ga hranimo u razmacima od otprilike tri sata; doručak, ručak, večera i međuobroci između njih. S hranjenjem treba završiti dva ili tri sata prije odlaska na spavanje, a sa škrobom, slatkim i ugljikohidratima uvečer treba biti umjeren jer nam ne treba energija kao ujutro – kaže nutricionist Branimir Dolibašić.

Takav životni stil pomoći će, prije svega, očuvanje vašeg zdravlja.

Ovako izgleda dnevna satnica koju je praktikuje Puhalo, vi je, naravno, možete prilagoditi sebi.

5:30 sati, doručak

Vjerovatno ga pripremam ranije od drugih, ali ne postoji jedinstveno vrijeme za doručak. To je prvi obrok i jednostavno ga treba pojesti do sat vremena nakon buđenja. Za tijelo puno energije treba podjednako konzumirati biljne i životinjske masnoće, složene škrobne ugljikohidrate i voće.

10:00 sati, međuobrok

Između doručka i ručka treba dodati malo energije u organizam. Najčešće pojedem jednu ili dvije banane. Može se popiti jogurt ili grickati orašaste plodove bogate omega 3 mastima.

13:00 sati, ručak

Bitno je pojesti kuhano ili svježe umjesto pohovanog i prženog. Naravno da možete pojesti i pohovano i prženo, ali bilo bi dobro da to nije vaš izbor kroz cijelu sedmicu. Salatu ne izostavljam.

16:00 sati, međuoborok

Popijem jogurt, tako unesem vitamine i minerale, a organizam lakše održava ravnotežu crijevne mikroflore.

19:00 sati, večera

Poslije cijelog dana na nogama potrebno je u tijelo ubaciti namirnice koje će mu pomoći u uporavku – lakoprobavljive proteine i povrće.

22:00-22:30, spavanje

Kada se liježe uvijek u isto vrijeme, stvara se dobar bioritam koji pomaže uskladiti cirkadijske ritmove i hormonsku ravnotežu. Ne treba zanemariti, dokazano je da manjak sna utiče na debljanje jer u snu trošimo masnoće. Ako ga nema, onda se nakupljaju.