Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Život i zdravlje

Kako se efikasno riješiti opuštene kože nakon poroda

12/12/2017

Uz strije, opuštena koža nakon poroda, posebno na području trbuha, najveći je estetski problem dobrog dijela novopečenih mama.

Redovna vježba

Razumljivo je da uz bebu imate malo vremena za sebe, ali ako vam smetaju takve posljedice poroda, bilo bi dobro nekoliko puta sedmično posvetiti 20 minuta do pola sata vježbanju.

Ne samo da ćete zategnuti kožu nego ćete se riješiti nakupljenih kilograma te doprinijeti zdravlju vraćanjem u nekadašnju formu. Za učvršćivanje kože preporučuje se vježbati po 20 minuta kardio-vježbi tri do pet puta sedmično. Odlično će djelovati i trening snage, ali prije toga provjerite s ginekologom je li vaše tijelo spremno za vježbu.

Izbjegavajte brze dijete

Opuštena koža posljedica je naglog gubitka tijela na volumenu. Nagla dijeta nakon trudnoće doprinijet će i naglom gubitku kilograma od čega će opuštene kože biti još više, posebno zbog toga što restriktivnim dijetama najčešće ne unosite dovoljno vitamina i minerala.

Mladim mamama treba mnogo energije i uravnotežena prehrana, posebno ako doje, zato se radije hranite zdravo, hranu podijelite u više manjih obroka dnevno te mršavite i zatežite kožu polako, ali sigurno i zdravo.

Kozmetika

Na dnevnoj bazi koristite losione i ulja za tijelo kako bi koža dobila na elastičnosti.

Odaberite proizvode s hijaluronskom kiselinom, DMAE-om i alfa-lipoičnom kiselinom. Ne zaboravite pritom na vitamine i minerale, vitamine B-kompleksa te vitamine A, C, E i K.

Pilinzi i masaže

Poboljšanje cirkulacije doprinosi i zdravlju kože. Ako ste dovoljno fit, počastite se masažom. Ako ne, dobro će doći blagi piling, primjerice od smeđeg šećera ili morske soli.

Hidratacija

Za zdravu kožu važno je unositi dovoljno tekućine u organizam. Pijte oko osam čaša vode dnevno kako biste se brže riješili toksina i iznutra hidratizirali kožu.

Na kraju, podsjećamo vas da promjene koje su vam se dogodile na tijelu donošenjem djeteta na svijet ne bi trebale biti razlozi za brigu ili deprimiranje. Na svijet ste donijeli maleno biće i od toga nema boljeg razloga za ponosno nošenje opuštenog trbuščića ili strija.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.