Život i zdravlje

Kako se riješiti dosadnih komaraca?

30/06/2018

Najbolji način zaštite od komaraca oko kuće je uklanjanje vode iz svih predmeta u kojima se može zadržavati, jer se komarci skupljaju čak i oko malih vodenih površina. Voda ne smije stajati duže od sedam dana da biste spriječili razvoj ćelija u odrasle jedinke.

Svaka stajaća voda koja ne presuši u roku od deset dana postat će savršeno stanište za leglo komaraca. I kada do toga dođe, onda ćete imati problem.

Jer, komarci nisu samo iritantni insekti, već su i potencijalni prenosioci opasnih pa čak i smrtonosnih zaraznih bolesti poput malarije i groznice Zapadnog Nila. Zato je najbolje imati mrežice na prozorima i vratima, a evo šta još možete učiniti:

Na mjestima gdje je velik broj komaraca nosite odjeću svijetlih boja. Redovno čistite zapušene krovne i podne žljebove i sifone. Također, neka dvorište i vaša okolina budu čisti, ne ostavljajte gnojiva ni ostatke hrane nigdje oko stana. Orezujte, čupajte i kosite travu oko okućnice, održavajte balkone i javne površine. Odlično je i posaditi lavandu, jer ona tjera komarce i zahvalna je za održavanje.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.