Kako spriječiti jesenske alergije?

jesenalergije411

Alergije su česte i u jesen, a glavni okidači su grinje, kao i lišće koje trune • One utječu na dišne puteve te izazivaju razne iritacije na koži.
AKO ste mislili kako se alergije javljaju samo u proljeće, gadno ste se prevarili.

Alergije su česte i u jesen, a glavni okidači su grinje, kao i lišće koje trune. One utječu na dišne puteve te izazivaju razne iritacije na koži.

Grinje su najčešće u jesen i zimu, a njihovom razmnožavanju pogoduje grijanje, kao i suhi zrak. Njihov izmet može uzrokovati astmu, upalu dišnih puteva te ekcem, odnosno kroničnu upalu kože.

Da biste spriječili pojavu grinja, redovno provjetravajte prostorije, posteljinu obavezno perite jednom tjedno i na minimalno 60 stupnjeva, redovito čistite i plišane predmete koji su pravo leglo grinja, posebno igračke, a pripazite i na unos biljaka u kuću.

Ako niste sigurni je li vas uhvatila alergija ili prehlada, evo kako ćete ih jednostavno razlikovati:

1. Ako kišete, kod alergija ćete kihnuti više puta zaredom. Ako ste prehlađeni, kihat ćete s većim razmacima.
2. Kod alergije sluz je prozirna, a kod prehlade žuta, smeđa ili zelena.

3. Kihanje i curenje nosa kod prehlade traju nekoliko dana, a prati ih i povišena temperatura. Kod alergija oni se javljaju povremeno.

4. Simptomi alergija također se javljaju tijekom određenih aktivnosti ili samo u određenom djelu dana.

Što se tiče kožnih problema, alergije će izazvati osipe i svrbeže, odnosno to će izazvati velike i iznenadne promjene u temperaturi. Osip se može pojaviti po cijelom tijelu ili samo na određenim dijelovima, a simptomi mogu trajati i po nekoliko sati, a najbolje što možete napraviti jest javiti se liječniku.

Imate li problema s kožom, trebali biste izbjegavati vunenu odjeću te kožu njegovati hranjivim losionima jer je suha koža najpodložnija iritaciji pa tu beauty rutinu ne preskačite, posebno ne u jesen.