Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kako su završila djeca čiji su roditelji bili nemilosrdni diktatori

causesku

Krajem 1960-ih godina porodica koja je upravljala Haitijem – Duvalier, bila je rastrgana porodičnim razmiricama. Francois ‘Papa Doc’ Duvalier, patrijarh porodice i zlikovac koji je rukovodio zemljom, uhapsio je 19 prijatelja od jednog od svojih zetova.

Zatim je naredio svojem zetu, Maxu Dominiqueu, koji je bio oženjen za njegovu kći Marie-Denise da se pridruži njemu i 19-orici prijatelja na dugoj vožnji. Marie-Denise je bila uvjerena da joj otac planira ubiti supruga, pa ih je pratila u svom autu i zaklela se da će, ako joj ubiju muža, “raznijeti osmijeh s lica svog oca s mitraljezom kojeg je sakrila ispod sjedišta”.

Suprug je preživio, iako je bio prisiljen učestvovati u ubistvu prijatelja, a prilično smo sigurni da su porodični odnosi otad bili ‘napeti’.

Jay Nordlingerova nova knjiga ‘Children of Monsters’, istražuje živote djece 20 brutalnih diktatora, otkrivajući da su neki pratili korake svojih očeva, dok su drugi bili rastrgani između normalnih života i nevjerovatnih privilegija.

Mladi demon Rumunije

Nicolae Ceauşescu vladao je Rumunijom od 1965. do 1989. godine. Njegov sin Valentin bio je ugledni fizičar, a kći Zoia matematičarka. Iako nisu živjeli potpuno ‘dosadnim’, nevinim životima (oboje su uhapšeni zbog korupcije, a Zoia je prozvana nimfomankom, te je navodno ‘pila kao smuk’), ipak su se držali podalje od očevog nasilja.

Ali to se ne bi moglo reći i za Ceauşescuovog najmlađeg sina – Nica. “Od tinejdžerskih dana Nicu je nekontrolirano pio i silovao. Silovao je kako mu se prohtjelo, a njegova volja je bila divlja i nezaustavljiva. Imao je dozvolu za štagod je želio. On je bio vrsta osobe koja je mogla projuriti kroz crveno, usput ubijati ljude i proći nekažnjeno. On je bio toliko zao da danas djeluje kao iz stripa”, napisao je Nordlinger.

Nicu se brzo probijao kroz očeve redove. Predstavljao je Rumuniju na susretima sa Sjevernom Korejom i Kinom i proglašen je, neobjašnjivo, predsjednikom UN-ove međunarodne godine mladih 1985.

Kad su stari Ceauşescu i njegova supruga ubijeni 1989. godine. Zoia i Valentin su uhapšeni i pušteni na slobodu nakon 10 mjeseci. Nicu, koji je dotad provodio godine silujući po Rumuniji, osuđen je na 20 godina zatvora. Doduše, odslužio je samo tri, nakon čega je umro od ciroze jetre s 45 godina.

Bezosjećajni otac koji je ostavljao djecu

Mao Ce-tung vladao je Kinom od 1945. do 1976. godine. Službeno je imao 10 djece, od kojih je nekolicina umrla u djetinjstvu, a njegov lični liječnik je godinama poslije napisao da nikad nije vidio da je pokazao ikakve emocije zbog tog gubitka.

Mao je imao tri sina s drugom suprugom, Yang Kaihiu, koja je ubijena na ulici s 29 godina, jer ga se nije odrekla. Dječaci su nakon toga prebačeni u Šangaj, gdje su živjeli s komunističkim podzemljem na ulici. Najmlađi je umro od dizenterije sa svega četiri godine, a drugi su prodavali novine kako bi preživjeli.

Završili su u Sovjetskom Savezu, gdje ih je Staljin koristio kao sredstvo za ucjenjivanje njihovog oca 10 godina. Najstariji, Anying, ujedinio se ponovno s ocem kad je imao 23 godine. Mao ga je poslao u radni logor kako bi od njega učinio boljeg proletera.

Budući da je često bio u pokretu, zbog neprijatelja i ratova, Mao ni s trećom suprugom – He Zizhen – nije ostvario skladan brak, nego je i nju natjerao da rađa djecu koju je zatim morala napuštati. Od 1929. do 1935. godine, rodila je četiri puta. Jedno dijete je preminulo, dok su ostala ostavljena. S vremenom je Mao jednostavno našao još jednu ženu bez da se uopće potrudio to spomenuti svojoj supruzi.

Mao je imao dvije kćeri, Li Na i Li Min, koje su bile živi dokaz koliko su različita mogla biti diktatorova djeca.

Li Na je bila prava ‘očeva kći’, koja se rješavala svakoga ko nije bio dovoljno poslušan. Tokom Kulturne revolucije, Nordlinger bilježi da je prijatelj Li Ne završio u logoru u kojem je podvrgnut mučenju samo zato što su imali neke manje nesuglasice. Li Na je pak završila u ‘instituciji za ispravljanje’, u koju ju je poslao otac kako bi je podvrgnuo ‘poljoprivrednom radu u kombinaciji s ideološkim podučavanjem’.

Li Min, s druge strane, pokušavala je živjeti normalnim životom, koliko je to bilo moguće s obzirom na dane okolnosti. Bila je skromnija i nježnija, te se tiho udala i imala dvoje djece. Ona je bezuspješno pokušavala razviti odnos s ocem. Na kraju je doživjela živčani slom, te je pala u depresiju s kojom se poslije godinama mučila.

Brižni tata koji bi skoro sve učinio za svoju princezu

Benito Mussolini je bio na čelu Italije od 1922. do 1943. godine. Službeno je imao petero djece, a toliko je obožavao svoju najstariju kći, Eddu, da kad se ona udala za Galeazza Ciana, Mussolini ih je pratio u svom autu na putu na medeni mjesec. U jednom trenu je Edda zaustavila auto te zahtijevala od oca da se vrati natrag. Naravno da ju je on poslušao, no imao je pritom oči pune suza.

Pred kraj rata, Ciano, koji je u to vrijeme bio poznati fašist, pridružio se onima koji su odlučili Mussolinija svrgnuti s vlasti. Poslije, kad ga je Hitler odlučio vratiti na vlast, muškarci koji su glasali protiv njega, uključujući i Ciana, osuđeni su na smrt.

Edda se svim silama borila za supruga i preklinjala je oca da mu oprosti, no Mussolini se nije želio miješati u taj slučaj, pa mu je kći postala udovicom 11. januara 1944. godine. To je prekinulo vezu oca i kćeri, te mu je Edda napisala: “Ti mi više nisi otac. Odričem se imena Mussolini”.

Italijanski vladar navodno je to podnio vrlo teško, te mnogi smatraju da se nikad nije oporavio od toga, prenosio New York Post.

S druge strane, Mussolinijev sin Romano postao je jazz pijanist koji se oženio sestrom Sophie Loren i išao je na turneje po svijetu sa svojom grupom, koja je nastupala s izvođačima poput Elle Fitzgerald, Dukea Ellingtona i Dizzyja Gillespieja.