Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kako vam posao može skratiti život za tri godine

Businesswoman reading bad news at meeting

Istraživanja su otkrila da ljudi koji veliki dio svog života provode u uredima, po sastancima ili na putovanjima, prerano umiru zbog neaktivnosti u životu. Naime, zbrojite li vrijeme provedeno u uredskim stolicama zajedno sa sedam ili osam sati sna, doći ćete do zapanjujućeg broja sati koje provodite u položajima za koje vaše tijelo jednostavno nije dizajnirano.

Redovita tjelesna aktivnost ima veliki utjecaj na naše  zdravlje, posebno na poboljšanje funkcionalnih sposobnosti i prevenciju u najmanje 26 različitih nezaraznih kroničnih bolesti.

Svojim učinkom na zdravlje, neizravno ima ulogu i u očuvanju radne sposobnosti. Stoga je neupitna važnost provođenja tjelesne aktivnosti. Različita istraživanja ukazuju na potrebu provođenja tjelovježbe umjerenog intenziteta u trajanju od 2,5 sata sedmično u ostvarivanju zdravstvene dobrobiti, a smatra se da hodanje pola sata dnevno, pet dana u sedmici, može produžiti životni vijek za 1,5 do 3 godine, ovisno o intenzitetu.

S obzirom na užurbani i sjedilački način života, ispunjen poslovnim obvezama te putovanjima, danas je teško naći vremena za vježbanje i mnogim zaposlenim ljudima je to prvi izgovor za nevježbanje.

Nakon svakih dva sata na poslu iskoristite pet minuta za vježbe istezanja i aktivacije lokomotornog sustava. Vrhunski menadžeri u nekim zemljama su čak počeli važne sastanke voditi šetajući, jer je dokazano da je mozak tada produktivniji i kreativniji dok je u nekim zapadnim zemljama, primjerice, vježbanje na poslu obavezno.

Ako govorimo o ekonomskim učincima tjelovježbe postoji niz istraživanja, a neka su da se za jedan uloženi dolar u tjelesnu aktivnost zaposlenika vraćaju tri u rezultatima poslovanja te da 115 produktivnih sati radnik prosječno gubi svake godine zbog zdravstvenih razloga. Stoga svakodnevno skupite svojih 30 minuta tjelesne aktivnosti u danu i budite zdraviji, radno produktivniji, i možda i najvažnije, živite duže.