mora doći iz hrane

Kako vitamin C poboljšava imuni sistem

vitamin-c (1)

Između ostalog, izvori vitamina C uključuju agrume, paradajz, krompir, jagode, zelene i crvene paprike, brokulu, kelj i kivi

Vitamin C ili L-askorbinska kiselina, je vitamin razgradiv u vodi poznat po svojoj ulozi u poboljšanju imuniteta. Vaše tijelo ne može napraviti vitamin C, stoga on mora doći iz hrane koju jedete svaki dan. Istraživanja pokazuju da je vitamin C neophodan za rast i oporavak tkiva u cijelom tijelu.

Vitamin C pomaže pri liječenju rana i popravljanju te održavanju zdravih kostiju, zuba, kože i hrskavice (vrsta čvrstog tkiva koje pokriva kosti). Kao antioksidant, vitamin C se bori sa slobodnim radikalima u tijelu, što pomaže u spriječavanju ili odgađanju određenih bolesti raka i srčanih bolesti te poboljšanju zdravog starenja.

Iako vitamin C neće učiniti da prehlada magično nestane, visoke doze vitamina C mogu smanjiti trajanje simptoma za jedan do dva dana za neke osobe.

Izvori vitamina C su rasprostranjeni i ne zasnivaju se samo na soku od narandže. Mnogo voća i povrća sadrži ovaj vitalni vitamin. Između ostalog, izvori vitamina C uključuju agrume, paradajz, krompir, jagode, zelene i crvene paprike, brokulu, kelj i kivi.

Možete uživati u ovoj hrani, bilo da je sirova ili kuhana, ali je važno napomenuti da voće i povrće gube vitamin C kada se zagrije ili skladišti na duži vremenski period. Da bi dobili najviše hranjivih tvari, jedite ih što je prije moguće nakon kupovine i razmislite o pari povrća u kratkom vremenskom razdoblju kako bi ograničili gubitak hranjivih tvari.

Vitamin C pomaže tijelu da bolje upije željezo iz biljki kao što su grah, špinat i quinoa. Da bi dobili tu korist, kombinirajte hranu bogatu vitaminom C sa hranom bogatom željezom u istom obroku, piše prvozdravlje.com.