Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Savjeti

Kako zaštiti kožu tokom hladnog vremena

Ako odvojite malo vremena i usvojite savjete za zimsku njegu kože, možete imati glatkiju i zdraviju kožu tokom sezone

Mnogi ljudi pate od suhe i ispucale kože tokom zimske sezone. Međutim, možete se zaštititi uz pomoć nekoliko savjeta za njegu kože koji su jednostavni, a prijat će vašoj koži, piše Prvo zdravlje.

Nivo vlage u zraku ima tendenciju da opada u jesenjim i zimskim mjesecima. Što je zrak više suh, to više vlage usisava iz vaše kože. Kao rezultat smanjenja normalne hidratacije kože tokom hladnijih mjeseci, može se pojaviti suhoća, pukotine na vanjskom sloju kože, upala i perutanje.
Suha koža prirodno proizvodi manje sebuma, prirodnog lubrikanta vaše kože, pa stanje postaje još izraženije. Dodatno, tople kupke i tuširanja mogu rastvoriti zaštitnu barijeru na koži, što će na kraju dovesti do pojačanog isušivanja.

Možda ćete morati da budete proaktivni, ali ako odvojite malo vremena i usvojite savjete za zimsku njegu kože, možete imati glatkiju i zdraviju kožu tokom sezone.

− Koristite ovlaživač zraka u svom domu.
− Kada ste na otvorenom, zaštitite nos, prste na rukama, nogama i druge dijelove tijela od jakih vjetrova. Koristite rukavice, šalove, tople čarape, čizme i drugu opremu za hladno vrijeme.
− Obratite posebnu pažnju na ono što radite tokom i nakon tuširanja ili kupanja.
− Nemojte koristiti ekstremno toplu vodu i izbjegavajte dugo tuširanje.
− Nakon tuširanja, osušite kožu tapkanjem umjesto brisanja.
− Hidratizirajte kožu kremom odmah nakon tuširanja.
− Osim hidratantne kreme, ne zaboravite da i tokom zime koristite kremu za sunčanje. Refleksija UV zraka od snijega može dodatno povećati izloženost UV zračenju. Najbolje kreme za zaštitu od sunca su one sa širokim spektrom zaštite, a dodaci poput cink oksida ili titan oksida obično najbolje filtriraju najštetnije UV zrake.
− Ako se bavite zimskim sportovima, poduzmite dodatne mjere zaštite od sunca – redovno vlaženje, zaštita – naročito nosa, prstiju na rukama i nogama i zagrijavanje svakih nekoliko sati.