Kako zaštititi dom od provalnika dok ste na odmoru

pljackas123

Sezona je godišnjih odmora tako da mnogi stanovi i kuće ostaju prazni i postaju potencijalne mete provalnika.

Kako biste svoj dom zaštitili od moguće provale pridržavajte se idućih 5 pravila

1. Ne objavljujte na društvenim mrežama da idete na odmor

Koliko god teško odoljeli objavljivanju fotografija s ljetovanja na društvenim mrežama nemojte to činiti prije nego se vratite kući. Također nemojte najavljivati svoj odlazak na odmor. Tako ćete spriječiti da provalnik preko društvenih mreža sazna da je vaš dom prazan. Ako već ne možete odoljeti stavljanju fotografija, barem pazite da su vidljive samo vašim prijateljima.

2. Ne spuštajte roletne do kraja

Prvi znak da nikoga nema kod kuće su spuštene roletne i navučeni zastori. Zato ih nikada nemojte spustiti, odnosno navuči do kraja već ih ostavite onako kako to i inače radite.

3. Dajte rezervni ključ osobi od povjerenja

Zamolite osobu u koju imate puno povjerenje da dođe zaliti cvijeće, vratiti kantu za smeće koju ste ostavili izvan dvorišta zbog smetljara i usput provjeriti je li sve u redu. U najboljem i najpraktičnijem slučaju to bi bio komšija jer je njemu najbliže pa time i najjednostavnije obići vaš dom. Naravno, tu uslugu ćete mu vratiti kada on bude na putu.

4. Zamolite nekoga da vam pokupi poštu u sandučiću

Provalnici ‘žrtve’ biraju i prema tome koliko je zatrpan poštanski sandučić. Ako se u sandučiću nakupilo pošte to je znak da je niko danima nije pokupio, odnosno da su vlasnici stana ili kuće odsutni. Uz poštu zamolite osobu kojoj vjerujete da pokupi i letke i reklamne prospekte zataknute na ulazna vrata ili kvaku.

5. Uložite u dobar alarmni sistemi/ili protuprovalna vrata i dodatne brave

To neće biti investicija samo za ljeto nego će na taj način vaš dom, pa tako i vi, biti sigurniji i zaštićeniji cijele godine.