Život i zdravlje

Kako žene zavode muškarce

12/09/2015

Da li je postalo normalno da dame “startuju” pripadnike jačeg pola. Djevojke kao da su u posljednje vrijeme postale prinuđene da krenu u zavođenje. One koje se i odluče za “napad”, često imaju dilemu – gdje to da urade

Žena s nogama prekrštenim na pravi način i savršenim dekolteom, pripovijeda tribunalu o stvarnim razlozima koji su doveli do ubistva njenog ljubavnika, dok sudija, advokati i porota, koju čine isključivo muškarci, opčinjeno prate priču…

Ovako moć pripadnica ljepšeg spola slikovito opisuje dr Alejandro Napolitano, psihoterapeut iz Buenos Ajresa. I dodaje da pred atraktivnom ženom muškarci, koliko god pokušavali da se odupru, na kraju bivaju razoružani njenim oblinama, bojom glasa ili prstima koji se nježno igraju sa uvojcima kose. One zavode figurom, zarobljavajući muški pogled do hipnotičkog transa. Ako su muškarci vizuelna bića, onda je izvjesno da su fizičke karakteristike i manipulisanje njima, najjače žensko oružje. Da li je, međutim, i jedino? Trijumfuju li u toj igri zavođenja i na drugačiji način, koristeći inteligenciju, oslanjajući se na duhovitost, ističući plemenitost? I koliko uopšte sve to koriste, jer je pitanje prije pitanja – da li su konačno srušeni stereotipi, pa je postalo normalno da djevojke startuju muškarce? Psihoterapeut Marija Vicković kaže da je u današnje vrijeme muvanje sve rjeđa pojava, ali i da su se dame ipak odvažile i počele da prilaze tipovima.

Nevješte u toj igri, ili zapravo vješte, oslonile su se na ono iskonsko u njima. Zavođenje pogledom ispod obrva, osmijeh koji je istovremeno i stidljiv i provokativan, nježna boja glasa i zavodljiv hod – pred muškarcem će odati svaku ženu željnu pažnje. I to, kaže Marija, nije nikakvo strateško oružje, nego ono što je svojstveno damama od rođenja, samo je ranije, kulturološkim ili religijskim imperativima, bilo ugušeno. Kada djevojka na tome počne da insistira i naglašeno koristi, po savjetima gejša iz filmova, može da se kaže da je pribjegla taktici.

“Intenzivna igra kosom je jasan znak da žena želi da zavede određenog muškarca. A on će to moći da shvati i ako, dok razgovaraju, ona na specifičan način ukršta noge, sa vrhovima stopala usmjerenim prema njemu. Dame često šalju signal i tako što stalno pred tipovima diraju minđuše ili ogrlicu, suptilno im se unose u lice ili se smješkaju”, kaže psihoterapeut.

Zato ona za početnice savjetuje romantične filmove, koji bi mogli da budu dobar šlagvort za ženski izlazak tokom kojeg se drugarice razbježe po klubu i svaka se usredsredi na svoju “metu”. Izbor “oružja” je na djevojkama. A opet, dr Alejandro Napolitano tvrdi da je zavođenje pogledom najbrže i najčistije. Jedna kineska studija sprovedena na 120 ljudi je, s druge strane, otkrila da kada neko čuje da je osoba ljubazna, odmah je doživljava atraktivnijom, što pogotovo važi za priču u kojoj dame prilaze.

“Harizma je povezana sa privlačnošću lica, tako da pozitivne osobine mogu da povećaju atraktivnost, dok je negativne smanjuju”, objašnjavaju naučnici.

Smjele žene kojima nije bauk da startuju tipove, ponekad imaju problem gdje to da urade. Stručnjaci savjetuju okruženje u kojem provode najviše vremena, kao što je radno mjesto, jer su tu najprirodnije. Ali tu se opet kriju druge zamke – pomisao na eventualni debakl i pitanje šta nakon njega. U gradskom prevozu je obično neprijatno, na ulici su veće šanse da ih muškarac loše procijeni, a ako se flertovanje odigrava u kafiću, onda je, savjetuju stručnjaci, najbolje da to bude za šankom, odmah do nekog muškog društva. Pritom je važno da djevojka cijelo veče ne sjedi za mobilnim telefonom, jer će time, iako sve vrijeme kao ćaska sa “metom”, slati signal da je zauzeta ili suštinski nezainteresovana.

Dr Alejandro kaže da je fizička priča primarna, a svi ostali aduti, kao što je inteligencija, duhovitost i dobrota dolaze na drugi pogled. Tada je važno da svaka djevojka naglasi ono najbolje u sebi. On još dodaje da je važno da žene zapamte sljedeće:

Zavođenje je strateška igra koja se igra u etapama, zahtjeva strpljenje, a pobjedu treba slaviti tek na samom kraju.

Dakle, važno je da se dobro rasporede snage. A ako malo i zaškripi na početku, nemojte odmah da odustajete. I smijte se, jer osmijeh, kažu, uvijek djeluje.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.